2011. március 24., csütörtök

Leveles tészta (élesztő nélküli)

Alap tészta, élesztő nélkül. Kiválóan fagyasztható, 6 részre szoktam venni, és kettesével lefagyasztom. Készíthetünk belőle kiflit (croissan-t), rétest, de különböző krémmel töltött tészták alapja is lehet. Készítik ezt a tésztát rántásos tészta/rétes néven is. Az annyival egyszerűbb, hogy a rántás miatt jóval kevesebb zsiradék kell bele. Készítenek egy besamelmártást (fehér mártást), és azt kenik bele a tésztába. Kicsit könnyebb lesz a tészta, de nem lesz annyira leveles.



Hozzávalók:

-          10 dkg rétes liszt
-          25 dkg sima liszt
-          25 dkg vaj/sütőmargarin
-          1 tojás
-          2 dl tejföl
-          1 csipet só



A vajat/margarint meglágyítjuk, és 5 dkg sima és 5 dkg rétes liszt keverékével kikeverjük, majd hideg helyre tesszük legalább 20 percre. Fontos, hogy a zsiradék ne legyen megolvasztva (ne folyjon), hanem csak lágy legyen. Hagyjuk szobahőmérsékleten legalább 2-3 órát, ez alatt fellágyul.
A maradék lisztet (25 dkg) a tojással, a sóval és a tejföllel összegyúrjuk, és ruhával letakarva pihentetjük 20-30 percet (addig dermed a zsiradék).



A tésztát két részre osztom, és kinyújtom nagyon vékonyra, kb. 2-3 mm vastagra. Megkenem a krém felével, majd feltekerem, és félre teszem pihenni, majd ugyanígy teszek a másik felével is. A két rudat harmadolom, és ami nem kell (általában 4 rúd) azt befóliázom és lefagyasztom. 

A maradék tésztát használjuk úgy, mint a leveles tésztát. Jót tesz neki, ha pihenhet hideg helyen.

Folyt.köv.: a sodrófás rétes ilyen tésztából

Max

11 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Ezt ki kell probaljam!
Tk liszttel hogy mukodik?

Angi írta...

Köszi :) Így látva és képekkel illusztrálva nem is tűnik olyan bonyolultnak, mint amilyennek mindig hittem :)

4Gyerek írta...

sodrófás rétes? kíváncsi vagyok, de ugyanakkor szkeptikus, hogy abba belevágnék. bár azt is megtanultam már, hogy soha ne mondd soha.

Max írta...

Edit: azzal még nem próbáltam

Angelocska: egyszerű, hidd el(-:

4Gyerek: jön a sodrófás rétes, és nagyon jó!

Bianka írta...

Ki kell egyszer próbálni

Max írta...

Ki ám! Érdemes【ツ】

Max írta...

Maszat és Pipulka! Valamiért eltűntek a kommentek, de nagyon köszönöm a jó szót!

eSKa írta...

Már látom szomorú sorsom. Nagyon kevés szabadidőmet sütésre-főzésre vagy varrásra fordítsam? Mindkettőt imádom. Ez a leveles tészta recept nagyon jó. Biztosan kipróbálom így :)

Max írta...

eSKa! Örülök, hogy itt! Köszönöm! Én is körül néztem a varrós részen, csuda dolgok vannak! Majd kitalálunk olyan receptet, amikor lehet főzés közben varrni.

eSKa írta...

Max! Én már kitaláltam :) Amíg a kenyérsütő kever, dagaszt, süt, addig varrok :), sőt, amíg a sütő süt, addig is varrok. Amíg gyúrok, kavarok, akkor meg agyalok, ez azt jelenti: fejben varrok. A varrósok tudják ám ezt is :)
Remélem, Soma már picit iperedett ettől a sok finomságtól, amikkel vártátok őt!

Max írta...

eSKa! szervezésből ötös【ツ】
Somának minden finom falatot oda adunk, de még mindig olyan "vastag" mint volt【ツ】

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin