2011. március 19., szombat

Mézes-narancsos meleg almakompót (VKF! 41.-re)

Ki lehet e térni olyan VKF! (Vigyázz Kész Főzz!) felkérés elől, amire személyesen a meghirdető hív meg? Történt ugyanis, hogy az egyik aktuális főzőklubos estére készülve, anyagbeszerzésen voltunk, mikor az ISpar-ban Mézigörl megszólított. Gyors örömködés egymásnak, kísérők bemutatása, közös főzés tervezése, főzőklubba csábítás, nyári környékbeli gasztrobloggerek összeterelése a Bringatanyára és még sok más megbeszélnivaló között elhangzott a bűvös mondat:

Ugye nem felejted el a VKF! 41-re elküldeni a recepteket?

Persze, küldöm! (majd férfias bevallás, hogy milyen jó hogy szóltál, mert én el is felejtettem)

De kedves Mézigörl, az ígéret az szép szó, íme egy meleg kompót vagy könnyebb köret:


Méz: szeretem, sokat használunk, nagyrészt cukor helyett, de kedvelt alapanyag is. És most hogy írom ezt a postot, eszembe jutott a gyermekkor egyik kedvelt, kenyérre kent krémje. Anya kikeverte a mézet vajjal vagy margarinnal és azt kentük kenyérre. Igazi fehér kenyérre.

Szóval méz: kétféle mindig van itthon, akác és vegyes virágméz. Lehetőség szerint (az utóbbi 3-4 évben biztosan, előtte nem emlékszem) ismerős, helyi termelőtől szerezzük be a mézeket.

Itt pedig a recept:


Mézes-narancsos meleg almakompót

Dióolajon karamellizált, narancsos almakompót melegen és frissen. Tökéletes sültek mellé, töltött csirkéhez vagy kukoricapehelyben sült húshoz. Érdemes frissen készíteni, keményebb almából.



Hozzávalók:

-          7-8 közepes alma
-          1 közepes narancs
-          2 EK dióolaj (vagy sima olaj)
-          4-5 EK méz
-          1 csipet (zöldcitromos) só
-          ½ MK citrombors


Az almákat meghámozzuk, kimagvaljuk és kis darabokra vágjuk. Az olajat kis lángon melegítjük, majd a mézet megkaramellizáljuk. Amikor már habzik, adjuk hozzá az alma kockákat és egy kicsit pirítsuk meg. Közben a narancsot hámozzuk meg, kockázzuk fel és adjuk az almához. Keverjük össze, sózzuk meg, szórjuk rá a citromborsot, és lefedve, kis lángon pároljuk puhára. 

Hagyjuk egy kicsit hűlni, és utána kis tálakban tegyük az asztalra. Fogyaszthatjuk hidegen is, jót tesz neki egy éjszaka pihenés, de sokáig ne tartogassuk.

Jó étvágyat hozzá!

Max

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Most melegen nagyon jó esne, mert hideg van

Borbély Anita írta...

Nekem ez nagyon tetszik. :)

Max írta...

Hidegben-melegen, de lehet másnap hidegen is.

Köszönöm! Érdemes kipróbálni, nagyon ízletes.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin