2011. március 4., péntek

Olga almása, pohár desszert


Olga almása, pohár desszertre álmodva
A család egyik kedvenc süteménye, az Olga almás szelete, átírva pohárdesszertre. Ajánlom Nőnapra vagy vendégváráshoz.



A krémhez egy saját készítésű vaníliás flan-t (vla, holland főzött puding) használtam. A tészta réteget babapiskóta morzsára cseréltem, mert így nem ázik el, és a desszertben is ropogós marad. Könnyű pohárkrém, amit elkészíthetünk akár előző nap, így a vendégekre tudunk figyelni a jeles napon. Igazi vendégvárós desszert, nem túlzottan édes, mégis sokféle, karakteres ízzel találkozunk benne. Az alapanyagok nagy része kiváltható, a mai kor egészséges táplálkozásának megfelelő helyettesítőkre, így a bűntudat is csökkenthető.
 
Hozzávalók, 4 személyre:

Almás réteg:
-          3 db alma
-          2 ek vaj
-          2 ek méz vagy édesítőszer (én Xukrot/nyírfacukrot használtam)
-          Pár csepp vanília kivonat, vagy 1 tk vaníliás cukor
-          2 tk citromlé

A vaníliás Flan-hoz:

-          3 ek cukor vagy édesítőszer
-          2 ek kukoricakeményítő
-          0,7 l tej
-          1 tk vanília kivonat vagy 2-3 tk vaníliás cukor

Piskóta morzsához:

-          20 dkg babapiskóta morzsásra zúzva vagy reszelve
-          5 dkg étcsokoládé
-          5 ek tejszín

Tálaláshoz 4 db, vastag falu, kb. 2 dl-es pohár, és csoki reszelék. 



Készítése:
Először főzzük meg a Flan-t. A cukrot és a keményítőt keverjük ki pár kanál hideg tejjel, a maradék tejet pedig melegítsük fel. A meleg tejet húzzuk le a tűzhelyről, és keverjük bele a keményítős alapot. Tegyük vissza, és folyamatos keverés mellett főzzük fel, de vigyázzunk, ne forrjon. Nem kell keményre főzni, inkább egy kicsit folyékony maradjon, mert hűlés közben úgy is fog keményedni. Mikor a kellő sűrűséget elértük, vegyük le a tűzről, és egy háztartási fóliát simítsunk a tetejére, így nem bőrösödik be hűlés közben. Tegyük hideg helyre, hogy kihűljön.



Az almákat hámozzuk meg, vágjuk ki a magházát, és vékony szeletekre daraboljuk. Egy kis edényben a vajat és a cukrot karamellizáljuk meg, majd adjuk hozzá az almát. Kis energián, időnként megkeverve, pároljuk meg. Nem kell teljesen puhára párolni, maradjon meg a gyümölcs struktúrája. Közben locsoljuk meg a citromlével, és a végén adjuk hozzá a vaníliát. Vigyázzunk, ha kivonatot használunk, miután hozzáadtuk, ne főzzük a gyümölcsöt, mert akkor a vanília aromája elpárolog.
Az alma krémet is tegyük félre egy kicsit, hogy kihűljön. Készítsük el közben a csokoládés morzsát. Olvasszuk meg gőz felett a csokoládét, majd adjuk hozzá a tejszínt, és keverjük simára. Adjuk hozzá a babapiskóta morzsa felét és alaposan keverjük össze. 



Állítsuk össze a pohár desszertet. Vegyünk elő négy poharat, és mindegyik aljába tegyünk a csokis morzsából. Osszuk a morzsát nyugodtan el, majd arra az alma krémet, szintén négyfelé osztva. Erre szórjunk a sima babapiskóta morzsából egyformán. Erre halmozzuk a krémet, igazítsuk szép púposra, azon majd szépen mutat a csokoládé reszelék. Díszíteni csak tálalás előtt érdemes, de ha ügyesen osztjuk be az időnket, akkor összerakni is a tálalás előtt érdemes.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Ööööö...

Mesterem, ez bitang jó! Csokis morzsa, vaníliakrém és alma... Szenzációs! Kérek!

Max írta...

CV.nek tetsző dolgokat tartalmazó étel(-:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin