2011. május 15., vasárnap

Hagyma relish (chutney)

Darabos, rusztikus fűszeres szósz, amit társíthatunk sültekhez, pecsenyékhez, grill ételekhez. Csodás párost alkot egy jó minőségű sült kolbásszal és puha, fehér kenyérrel. Érdemes több fajta hagymából készíteni, egyszerre lesz édes, pikáns és fűszeres.



Hozzávalók:

-          3 fej vöröshagyma
-          2 kisebb fehér, főző hagyma
-          ½ szál póréhagyma
-          2-3 szál újhagyma
-          2-3 gerezd fokhagyma
-          1 dl kukkfüves, tokaji borecet
-          ½ dl száraz fehér bor (olaszrizling)
-          2 TK barna cukor (vagy Xukor/nyírfacukor)
-          1 TK mexikói fűszerkeverék (vagy oregánó, kakukkfű és bazsalikom keveréke)
-          Olaj, só és bors



A hagymákat alaposan megtisztítom, és felkockázom, a fokhagymát felaprítom. Olajat hevítek az edényben, és a hagymákat üvegesre párolom rajta. Sózom, borsozom és felöntöm a borral és puhára párolom, 15-20 perc alatt. Hozzá adom a fűszereket és a fokhagymát, a cukrot és az ecetet és alaposan beforralom. Ha el szeretném rakni egy kis időre, érdemes egy kis üvegbe kanalazni, egy kis olajat csurgatni a tetejére, és még melegen rácsavarni a tetőt és egy rövid időre fejre fordítani.

Max

5 megjegyzés:

Garffyka írta...

Frissen sült magos bagettel, pirított rozskenyérrel. Jöhet! :)

Max írta...

El tudom képzelni, sós telemea sajttal is.

Kósa Márta írta...

Finom lehet!

Éva írta...

Finom lehet sült vagy akár rántott húshoz is!

Max írta...

Igen, bár a klasszikus rántott hús mostanában hanyagolva van, helyette a kukoricapelyhes panír a nyerő, de ahhoz még nem kóstoltam.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin