2011. július 29., péntek

Aszalás

Kaptam a nyár elején egy aszaló gépet, amivel az óta is sikeresen aszalok. Sok minden forgott már a tálcákon. Nem tudok pontos időket írni, mert nagyon sok részlettől függ. Függ a vastagságtól, az érettségi foktól, a mennyiségtől, az időjárástól, és az elvárt aszalvány minőségétől is. Másképpen aszaltam azt a zöldséget, amit a saját fűszerkeverékbe szántam és másképpen a téli zöldséges vadász raguba szántakat is. Tudom, hogy a zöldségek nagy része a télen is elérhető, de azért egy saját, szárított, zamatos magyar nyári, új sárgarépa az más. Most ott sorakoznak a kamrában, várják a többieket.

A gépről: 5 tálcás Hauser (FD-520). Az alsó tálcát forgatja, ide nem nagyon pakolok, mert hamar megszárad. Bedugtam egy kapcsoló órába, így este is nyugodt szívvel hagytam még 2 órát dolgozni. Forgatni általában kétszer szoktam az átlag 4 órás szárítás alatt. Ilyenkor az alsó tálcák felülre fordított sorrendben. Ha vastagabb szeleteket aszalunk, akkor félidőben azokat is átforgatjuk.




Miket aszaltunk:
-          Meggy: nekem legjobban a cigánymeggy jött be. Félbevágva, kimagozva és rugalmasra szárítva. Kb. 4-4,5 órát forgott, 4 tálcára volt felrakva, kétszer forgattam.

-          Cseresznye: a fekete, tömör szeműek valami isteniek. Felezve, magozva, de nem teljesen kiszárítva. Télen az ünnepi kalácsba szánom a cseresznyével együtt, de a müzlit és az energia szeletet is fel lehet vele dobni.

-          Paradicsom: koktél és datolya, ezek felezve és prémium olíva olajban eltárolva. Lucullus hosszában gerezdekre vágva. Kevés magja és kocsonyás belseje miatt a legideálisabb a szárításra. Normál paradicsom, lehetőleg tömör legyen, szintén cikkekre vágva, de a belseje és a héja levágva.

-          Hagyma: póréhagyma fehér része és a zöld világosabb része karikákra vágva. A zöldjének sötétebb része inkább kockázva, az télen a hagymalevest egy kicsit feldobja. Fehér és lila saláta (új) hagyma: kockázva, kb. 1x1 centisre, mehet kenyérbe, péksüteménybe vagy akár ragukba. Vöröshagyma karikázva, vagy félfőre vágva, ez is szuper levesekbe, ragukba. A hagymák legkülső, vastag fehér héját mindig leszedtem, az az első tapasztalatok alapján keserűnek és keménynek tűnt.

-          Sárgarépa, gyökér és a zöldje: hámozva, karikázva és kockázva. A  gyökér zöldje pedig szárastul, majd porrá zúzva rozmaring és kakukkfű szárával. Lehet különböző pácokat és olajakat megvadítani vele, de mártásokba sem utolsó.

-          Gomba: volt vargánya, tyúk gomba, barna és fehér csiperke és róka gomba. Fél karikákra, kockázva, ez később ledarálva, izgalmas pácok, fűszerkeverékek része lehet. Kisebb fejek csak félbe, a vargányát dúsítottam tyúk és csiperkével is, ebből egy szuper erdei keverék lett. A külseje csak papírtörlővel megtisztítva, mosni semmiképp.





-          Banán: karikázva, kb. fél centisre. Mehet az ünnepi kalácsba, a reggeli zabpehelybe, de édes kenyérnek sem utolsó egy kis dióval.

-          Kivi: hámozva, fél centisnél vastagabb karikákra, vagy nagyobb kockákra. A kicsorduló levét itassuk le papírtörlővel, így nem ragad le, és a felülete sem lesz kocsonyás. Ezt is a kalácsba vagy gyümölcskenyérbe szánom, de parfé tortába is izgalmas lehet.

-          Nektarin: büntetés. Nem a készítése, hanem az illata aszalás közben. Tudom, hogy nem szép, de ebből a spanyol, tömör húsú a nyerő, a hazai nagyon vizes, és rémesen összetöpped. Hámozva, magozva és gerezdekre vágva. Már tudom, hogy egy vaníliás pohárkrémben fog szerepelni, de előtte egy kevés rumba beáztatom.

-          Ananász: a másik büntetési tétel. Előre szólok, hogy aszalás alatt az illata nagyon vonzza a csenőmanókat, de utána, ha betévedünk a kamrába, és kibontjuk azt az üveget, amiben eltettük, akkor végünk. Szerencsére kicsi a kamra, és nem lehet beülni, mert akkor ott helyben elpárologna. Meghámozva, közepe (torzsája) kivágva, hatod részre szelve és az feldarabolva. Mehet az édes-savanyú mártásba, vagy sonkával és sajttal egy töltött, kelt buciba.

-          Gyömbér: hámozva, és fél centisre szelve. Porrá zúzva fűszerkeverékekbe, pácokba, darabolva pedig keleties ételekbe.

-          Kókusz: az illata valami fenséges szintén, bár ha belegondolok, mindegyiknek az volt. Egy részét forgácsnak, egy részét pedig gyufaszál vastagságú darabokra. Ha van türelmünk, egy jó hámozóval csinos spirálokat faraghatunk. Marcipán krémes piskóta tésztájába, porrá zúzva, liszt egy részét kiváltva. De teszünk az energia szeletbe, illetve vajas kekszekbe, muffinokba.

-          Sárgabarack: szintén a kisebb, tömör húsú fajta volt a nyerő. Hámozva, felezve és kimagvalva. Pálinkába, süteményekbe, pohárkrémekbe. De tervezek egy kecskeméti barack pudingot is, amit egy kicsit újra gondolok.

Tervek:
Paprika, erdei gombák, szőlő, mangó, narancs, citrom, mandarin.

Max

6 megjegyzés:

Kósa Márta írta...

Ügyes!
Az aszalt meggy a kedvencem.
Talán, ha nyugger leszek, akkor lesz rá időm....

Max írta...

Köszi!

Én sem vagyok nyugdíjas, csak szakítok rá időt. Nagyon szeretjük az aszalt dolgokat.

Névtelen írta...

Nem kell ahhoz nyugdíjasnak lenni, hogy egészséges, méreg nélküli ételket tegyünk a család asztalára.

vegalife.blog.hu írta...

Probaltad mar a mangot? Ha igen, hogy sikerult?

cservenák vali írta...

Tinóru gombát hogyan aszaljam a gépbe gondolok itt a tisztításra meg a vastagságra szeletelésnél?

Max Gastro írta...

Kedves Vali!

A tisztítása egy késsel lekaparni az esetleges sarat, és letörölgetni. Szeletelés: attól függ, mire akarjuk használni. Ha szárítás után ledarálni, akkor minél kisebb, annál könnyebben szárad zörgősre, és könnyen darálható. Ha ételekbe lesz akkor fél centis darabokra, és úgy kiszárítani. A szárítási idő nagyban függ a nedvesség tartalomtól, érdemes figyelni közben.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin