2011. október 23., vasárnap

Búzazsemle (Hvedeknopper)

Egyszerű péksütemény Dániából. Ajánlom kezdő sütni vágyóknak, amatőröknek és azoknak, akik ennének egy igazi, jó házi péksüteményt.
 Nincsenek segédanyagok, a sarki kisboltban minden beszerezhető hozzá, nincsenek bonyolult fogások. Tökéletes reggelire, ha korán felébredünk, akár az asztalra is tudjuk tenni langyosan. 




Hozzávalók, 12 db-hoz:
-          15 dkg rétesliszt
-          35 dkg sima liszt
-          4 dkg élesztő
-          1 tk só
-          1 tk cukor
-          1,5 dl langyos víz
-          1 dl langyos tej
-          1 tojás

A kenéshez: tej




A tojást legalább 2 órával a sütés előtt készítsük ki, hogy ne legyen hideg. A liszteket szitáljuk át, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a tojást és a langyos folyadékokat. Dagasszunk egy rugalmas tésztát. Hagyjuk langyos helyen a duplájára kelni.




Gyúrjuk át, és osszuk 12 részre. Gyurmázzunk belőle formás kis golyókat, tegyük kb. ujjnyi távolságra, egy sütőlemezre. Melegítsük elő a sütőt 200 C-ra. Közben a tésztát takarjuk le, és hagyjuk pihenni 15-20 percet. Kenjük le a tetejét langyos tejjel, és süssük szép pirosra, kb. 25-30 perc alatt.

Rácson hagyjuk kihűlni. Jó étvágyat hozzá!

Max

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin