Krémesre sült édes fokhagyma gerezdek, egy szeletke pirított kenyérre kenve. Igazi zamatok, ízek, és nagyon fontos, a sült fokhagymától nem lesz szagos a szánk. Használhatjuk kencének, sült/főtt burgonyával meleg salátának vagy feltétnek egy pecsenyéhez.
Jól illik borhoz, sörhöz, pirítóshoz vagy kártyázáshoz.
Hozzávalók:
- 40 dkg (liba) zsír
- 2-3 fej fokhagyma
- 2 kisebb fej fehér hagyma
- Rozmaring és oregánó
- Só és bors
Hámozzuk meg a fokhagymákat, a nagyobb gerezdeket vágjuk félbe. A hagymát is hámozzuk meg, és vágjuk fel apró kockákra. A zsírt olvasszuk meg egy kicsit, de csak annyira, hogy az edényből ki tudjuk venni. Melegítsük elő a sütőt 180-190 C-ra.
Keressünk egy kisebb sütőtálat, és abban terítsük el alulra a fokhagymát, arra a hagymát. Sózzuk és borsozzuk, és tegyük hozzá a zöldfűszert is. Öntsük rá a lágy zsiradékot. Takarjuk le alufóliával, tegyük a sütőbe, és hagyjuk magára 25-30 percet.
Vegyük le a fóliát, és pirítsuk meg. Hagyjuk langyosra hűlni, és akkor merjük át abba az edénybe, amiben szeretnénk tárolni. Én egy gránit tálat választottam. Hideg helyen hetekig eláll.
Jó étvágyat hozzá!
Max
7 megjegyzés:
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhh...
:-)
hmmmmmmmmmmmmmmm..... ilyet szeretnék! :) megyek is...
hujuj!!!!!!! de jó!
Nem lehet megunni. Rozsos pirítóssal ettem tegnap, alig bírtam abbahagyni.
Nahát, ez isteni lehet!
Nagyon finom lehet, más zsírral nem jó?
De lehet más zsírral is. Ilyenhez én a libát vagy a kacsát favorizálom, vagy a sertésből az olyat ami nem kapott le.
Megjegyzés küldése