Pácolt (szusi) gyömbér
A japán konyha nem csak a szusihoz fogyasztja a pácolt gyömbért, hanem kis adagokban, az étkezéshez lehelet frissítőként. De használhatjuk mártások izgalmassá tételére is. Jól illik a majonéz alapú mártásokhoz, almához és a citrusokhoz.
Hozzávalók:
- 20 dkg gyömbér
- 2 tk só
- ½ csésze rizsecet (vagy almaecet)
- 3 ek (barna) cukor
- 8 ek víz
A gyömbért meghámozom, felszelem vékony szeletekre, bedörzsölöm sóval, /alaposan meghintem a sóval, és jól összeforgatom/ és fedeles edényben, hideg helyen egy éjszakát pihentetem. Másnap leszűröm és letörölgetem a sós levet róla.
Az ecetet megmelegítem (nem szabad forrnia), feloldom benne a cukrot és hozzáadom a vizet. Hagyom egy kicsit hűlni, közben a gyömbért egy befőttes üvegbe igazgatom. Felöntöm a kihűlt lével és érlelem legalább két hetet. Hideg helyen (állítólag) hónapokig eláll.
Csinos üvegekben gasztro ajándéknak is kitűnő.
Inspiráció: SingerGastro
Jó étvágyat hozzá!
Max
3 megjegyzés:
IMÁDOM! Tavaly próbálkoztam ilyesmit készíteni, de nem bírtam kivárni az érlelést, a harmadik napon leittam róla az összes levet. Újra felöntöttem, de az már nem volt az igazi.
Lehet hogy a besózás a titok, ki fogom próbálni. Annál is inkább, mert a bolti változat tele van tartósítókkal.
Szerintem nagyon jó lett, és a megrendelő is elégedett. Legközelebb a rizsecetes verzió lesz, kíváncsi vagyok a különbségre.
Hello, én pont a héten csináltam, és a következő trükkel éltem: céklasaláta levét is tettem a páclébe, ettől szép rózsaszín színe lett. Interneten olvastam, hogy a gyári készítmények se maguktól rózsaszínűek. Ez viszont legalább bio. üdv.
Megjegyzés küldése