Puha omlós tészta, és egy pikáns citromkrém. Tökéletes kísérője egy délutáni kávézásnak vagy ebéd utáni desszertnek. Tetszik benne, hogy nem egy tömény édes sütemény, hanem egy ízekkel teli , könnyű desszert.
Hozzávalók egy 25 cm-es formához:
Tészta:
- 14 dkg finomliszt
- 3 dkg Xukor (nyírfacukor) vagy sima cukor
- 1 tojás sárgája
- 9 dkg fagyos, hideg vaj
- 1 csipet (citromos) só
Krém:
- 4 egész tojás
- 1 tojás sárgája
- 15 dkg zsíros, állati tejszín
- 6 dkg Xukor (nyírfacukor)
- 6 dkg barna, nádcukor
- 1 mk vanília kivonat vagy egy csomag vaníliás cukor
- 6-8 ek citrom lekvár (vagy 3 citrom leve és reszelt héja)
- Liszt a nyújtáshoz, és egy tojásfehérje
A lisztet átszitáljuk, a cukorral, a tojás sárgájával és a sóval összedolgozzuk, majd háztartási fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük pihenni, 40-50 percre.
A sütőt előmelegítjük 190 C-ra. Egy kapcsos tortaforma alját béleljünk ki sütőpapírral. Finoman lisztezett nyújtólapon nyújtsuk ki a tésztát. Igazítsuk bele a tortaformába, és körben is képezzünk egy-másfél centis peremet neki. Böködjük meg villával, és a meleg sütőben 10-12 perc alatt süssük elő.
A tojásokat keverjük habosra a cukrokkal és a vanília kivonattal. Keverjük el a tejszínnel, és habosítsuk fel egy kicsit. Nem kell keményre verni, csak egy kicsit sűrűsödjön be. Adjuk hozzá a citromlekvárt (vagy a citromlét és a reszelt héját).
Az elősütött tésztát kenjük be a kicsit felvert tojásfehérjével, majd öntsük rá a kikevert krémet.
A meleg sütőben süssük tovább 25-30 percet. Vegyük ki és hagyjuk a formában pihenni, míg langyosra hűl, csak utána vegyük ki a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Jó étvágyat hozzá!
Max
2 megjegyzés:
Számomra nagyon ízletes kis sütemény, mert nagyon szeretem a citromos ízeket, guszta!
Köszönöm!
Megjegyzés küldése