Csirkecomb farrésszel. Mekkora találmány. A jóval olcsóbb kategóriájú far-hát darabját hagyjuk rajta a csirkecombon, és máris a comb árában adhatjuk el. Haszna igazából csak a húsiparnak van a dolgon, nekünk inkább a logika, hogy az így tekintélyes méretűre hagyott combokat hogy helyezzük el a serpenyőben. Viszont formás darabokat kapunk, és így kevésbé szárad ki a hús sütése közben. Szóval négy ilyen giga combból kellett valami ebédet összehozni. Volt az asztalon két olyan alma is, amiből ki kellett vágni a barnuló részt, és mellette árválkodott egy narancs is.
Lett belőle egy gyümölcsmártásos egytálétel, amit sokáig főztem a tűzhely legkisebb lángján, lefedve.
Hozzávalók:
- 4 db csirkecomb (farrésszel)
- 2 kisebb alma
- 2 keményebb körte
- 2 keményebb körte
- 1 narancs
- 1 fej fehér hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 ág rozmaring
- 1 tk kakukkfű és oregánó
- 2 dl száraz fehérbor
- 2 tk fehérbor ecet
- 2-3 tk rizsliszt vagy keményítő
- 2 ek kacsazsír
- Só és bors
A combokat mossuk és szőrtelenítsük meg. A bőrét irdaljuk be, a zöldfűszereket vágjuk össze apróra. Keverjük össze a sóval és borssal, és dörzsöljük be a combokat kívül és belül. Melegítsük meg a kacszsírt és a combok minden oldalát pirítsuk le. Vegyük ki a serpenyőből, és a visszamaradt zsiradékon pirítsuk le a kockára vágott hagymát. Pároljuk meg, majd öntsünk rá ecetet és bort, majd forraljuk ki alaposan.
Tegyük vissza a combokat, közéjük a hámozott, kockázott alma és körte darabokat, meg a fokhagyma gerezdeket. A narancsot hámozzuk meg, a héját is és a gyümölcsöt is tegyük közé. Hagyjuk felforrni, majd vegyük a legkisebb lángra, és lefedve pároljuk 1-1,5 órát, de közben néha rázzuk meg.
Vegyük ki a narancsok héját, kóstoljuk meg a szaftot, ha kell, sózzuk, és a rizsliszttel sűrítsük be a mártást. Hagymás tört burgonyával vagy párolt rizzsel tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
Max
1 megjegyzés:
Finom lehet
Megjegyzés küldése