2011. október 9., vasárnap

Mediterrán citromos torta

Puha omlós tészta, és egy pikáns citromkrém. Tökéletes kísérője egy délutáni kávézásnak vagy ebéd utáni desszertnek. Tetszik benne, hogy nem egy tömény édes sütemény, hanem egy ízekkel teli , könnyű desszert.




Hozzávalók egy 25 cm-es formához:
Tészta:
-          14 dkg finomliszt
-          3 dkg Xukor (nyírfacukor) vagy sima cukor
-          1 tojás sárgája
-          9 dkg fagyos, hideg vaj
-          1 csipet (citromos) só
Krém:
-          4 egész tojás
-          1 tojás sárgája
-          15 dkg zsíros, állati tejszín
-          6 dkg Xukor (nyírfacukor)
-          6 dkg barna, nádcukor
-          1 mk vanília kivonat vagy egy csomag vaníliás cukor
-          6-8 ek citrom lekvár (vagy 3 citrom leve és reszelt héja)
-          Liszt a nyújtáshoz, és egy tojásfehérje




A lisztet átszitáljuk, a cukorral, a tojás sárgájával és a sóval összedolgozzuk, majd háztartási fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük pihenni, 40-50 percre.
A sütőt előmelegítjük 190 C-ra. Egy kapcsos tortaforma alját béleljünk ki sütőpapírral. Finoman lisztezett nyújtólapon nyújtsuk ki a tésztát. Igazítsuk bele a tortaformába, és körben is képezzünk egy-másfél centis peremet neki. Böködjük meg villával, és a meleg sütőben 10-12 perc alatt süssük elő.




A tojásokat keverjük habosra a cukrokkal és a vanília kivonattal. Keverjük el a tejszínnel, és habosítsuk fel egy kicsit. Nem kell keményre verni, csak egy kicsit sűrűsödjön be. Adjuk hozzá a citromlekvárt (vagy a citromlét és a reszelt héját).
Az elősütött tésztát kenjük be a kicsit felvert tojásfehérjével, majd öntsük rá a kikevert krémet.

A meleg sütőben süssük tovább 25-30 percet. Vegyük ki és hagyjuk a formában pihenni, míg langyosra hűl, csak utána vegyük ki a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2 megjegyzés:

Éva írta...

Számomra nagyon ízletes kis sütemény, mert nagyon szeretem a citromos ízeket, guszta!

Max írta...

Köszönöm!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin