2013. február 12., kedd

Szerelmi bájital: Bellini di Valentini


Szerelmi bájital: Bellini di Valentini / delisir D'Amore: Bellini di Valentini

Valentin napra készített koktélom. Alapja, az általam kedvelt, egyszerű, ám mégis ízletes Bellini. Barackpüré, (cukorszirup) és pezsgő vagy prosecco.



Bellini koktél: Nyilvánvaló, hogy a nagy reneszánsz festőről elnevezett ital csakis Itáliából származhat. Pontosabban Velencéből, mégpedig a híres Harry’s Barból, melynek alapítója Giuseppe Cipriani többször is beírta nevét a gasztronómiai világtörténelembe. (pl. ő találta fel az azóta világhírűvé lett előételt, a carpacciot) A Harry’s Bar (ma is) bár közel a Szent Márk térhez, de viszonylag eldugottan fekszik, ahol az 1930-as években igazán csak azok találták, meg akik nagyon keresték., és szerették. Többek között Ernest Hemingway, Sinclair Lewis és Orson Welles. A bár a koktél világtérkép egyik fontos és jegyzett kötelező állomása lett. Itt született a Bellini 1948-ban. Ebben az esetben azonban igazán nem beszélhetünk azonnali kirobbanó világsikerről. A Bellini igen lassan terjedt el, kevés helyen kínálták, és még annál is kevesebb helyen adták megfelelő alapanyagokból, rendesen elkészítve. A probléma érthető, ugyanis az ital (a maga nemes egyszerűségében) bármennyire kellemes, aromás és mutatós, megcsinálni kissé költséges meg még babrás is, így aztán a mixerek - akiktől a kínálat alapvetően függ - nem nagyon reklámozták. Sajnos a Bellini ma is ritka madár, a jó Bellini pedig szinte alig fordul elő gyakrabban, mint a mesebeli fehér holló. Az igazi recept elolvasása után azonban valószínűleg kiderül a húzódzkodás oka is. Szóval először is vegyünk 2-3 db friss, érett, (de nem túlérett) fehér húsú őszibarackot. A húsát kevés cukorsziruppal pürévé dolgozzuk át, melyet textilen történő leszűrés után alaposan lehűtünk. A hideg gyümölcspüréből kb. 2 cl mennyiséget teszünk a (szintén hűtött) pezsgőspohárba, majd felöntjük (a nem kevésbé jegelt) a híres olasz habzóborral, a proseccoval. Az igazi aromákat és minőséget csakis a friss gyümölcs és az abból házilag készült püré biztosítja, így konzervgyümölccsel vagy kész pürékkel kár is kísérletezni.
Forrás: barteam.hu

Nos, ennyi száraz tény után jöjjön az általam kedvelt Valentin napi verzió:



1-1   evőkanál erdei gyümölcs püré és barackpüré
1 dl száraz, hideg pezsgő vagy Prosecco

Pezsgőspohárba kanalazom a püréket, felöntöm a pezsgővel, majd a vendég előtt összekeverem. Mivel ilyenkor konzerv barackkal tudom elkészíteni, így ebbe nem teszek cukor szirupot, de aki édesen szereti, az tegyen hozzá nyugodtan, bár azt érdemes a sziruppal előre összekeverni. Előnye, hogy nem csak Valentin napkor fogyaszthatjuk. Érdemes nyáron különböző barakkokkal, és jéghideg proseccóval kipróbálni.
   
Egészségünkre!

Max


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin