2013. március 23., szombat

Beszéljünk róla: sonka 2. ( Ízekben őrzött hagyományok)A legutóbbi, a libamáj és kacsamájról és a sonkákról szóló írásunk sok olvasót vonzott, és akkor megígértük, lesz még folytatás. A GusztaHús.hu és a Max konyhája közös gondolatai a sonkáról, és azt övező „trükkös világról”.

Ízekben őrzött hagyományok!

Milyen húsvéti sonkát vegyek?

Az elmúlt években sokszor hallottunk hasonlókat: - „Szlovák sonka valójában nem is sonka. A hússzövetség az egyik hipermarketben árult sonkáról állította, hogy a minősége gyengébb, mint egy felvágottnak!"(RTL Hírek)

Sajnos előfordulnak gyenge minőségű, de olcsó termékek az üzletek polcain. Mivel vásárlásaink értékét nagyban befolyásolja a pénztárcánk vastagsága, ezért nem mindegy, hogy zsákbamacskát veszünk vagy sem. Mindig van egy kérdés: - Vajon mi lehet a szemet gyönyörködtető csomagolás alatt?
  • Lehet, hogy csak szép, de nem finom.
  • Lehet, hogy nem is az, aminek látszik.
  • Lehet, hogy tele van pumpálva vízzel.
És még sorolhatnám az aggódásra okot adó kérdéseket.
Így ennek tükrében az olcsó lehet, hogy nem is olyan olcsó, mert ha ki kell dobnia valamit a kukába az a legdrágább.Akkor hogyan csökkentsük a kockázatot a húsvéti sonka vásárlásakor?
Megengeded, hogy egy kicsit szakmázzunk, de csak otthoni konyhanyelven és ígérem, nem foglak speciális dolgokkal fárasztani.
Ezeket a sorokat, ha elolvasod, egy lépéssel közelebb kerülsz a profi sonkavásárlókhoz!
Hazánkban a legelterjedtebb két pácolási mód:Ezeken kívül vannak még különböző keveréses és vákuumtechnikás eljárások is, de ezekre nem térek ki.

A száraz bedörzsöléses módszer ez az, amit az otthoni disznóvágáskor is használunk, a hús részek felületét sóval dörzsöljük és időközönként a sózó kádban megforgatjuk.
- előnyei: a hús eltarthatóság idejének meghosszabbítása, otthon elvégezhető, kellemes íz, olcsó eljárás
hátrányai: só rengeteg vizet von el a sonkából, hamarabb kiszárad, egyenetlen töményebb sós íz, fakó, barnás akár zöldes színárnyalat
Amennyiben pác sóval készítjük a sonkát, a fenti jellemzői abban módosulnak, hogy kicsit drágább lesz az eljárás, viszont izomszövet húspiros színének megtartását érjük el.

Itt megemlíteném a spanyol serrano sonkát, mert száraz bedörzsöléses módszerrel 12 hónapon keresztül készül, ellenben a mi darabolt sonkáink 4-6 hétig az egész paraszt sonkáink 12 hétig érlelődnek.

A spanyol sonkáról itt olvashatsz bővebben!

A legjobb pácolások egyike a nedves eljárás.
Egyenletes íz világ, kellemes szín és illat jellemzi az így készült termékeket. Ennek a módszernek a legjobb végtermékei a lassú, felöntéssel vagy saját levével érlelt húsok.
A fenti két pácolási eljárás a hagyományos módszerekhez tartozik, hisz ezt otthoni körülmények között is ellehet végezni, igaz a nedves pácolást jelentős többletmunkával és egyéb feltételek teljesülésével.

Gyorspácolás!
Ez a modern felgyorsult élet, és a fogyasztói igények mihamarabbi kielégítésének szülötte. Gyakorlatilag pár nap alatt fogyasztásra „kész" termék tud kikerülni a feldolgozókból. Ha az előnyeit hátrányait kellene mérlegre tennem, akkor inkább a a feldolgozók profitálnak ezen termékek gyártásából, ugyanis rengeteg vizet tudnak eladni sonka árban.

Ennél már csak a főtt termékek a rosszabbak!
A fogyasztó oldaláról talán elsőre a kinézet tesz jó benyomást, nyers állapotában sajnos egypár esetben a kellemes íz elmarad. Ellenben, ha főzzük, sütjük, pirítjuk egy nagyon kellemes és finom ételt tudunk belőle készíteni.
Azt mindenképp meg kell említeni, hogy egyes gyors pácolt termékeknél, most már rengeteg adalék anyagot használnak, hogy „egyben maradjanak" a magas víztartalom miatt.
Főtt sonka!

Igen praktikus, nem kell már külön foglalkozni vele, kibontjuk és már fogyasztható is. Általában kellemes ízűek, jó illatúak, de ha javasolhatnám, ne ilyet vegyen húsvétra.
Bizonyára Te is észrevetted, hogy azok a főtt termékek, amik vákuum fóliába vannak csomagolva jóval kedvezőbb áron kaphatóak, mint a nyersek.

Hogy kerülhet valami kevesebbe, ha több hozzáadott értékkel bír?
Főzik, plusz energiát használnak fel, csomagolják, több munkaórába telik az előállítása és mégis olcsóbb.

Már lehet, hogy olvastad a „Minőségi éhezés ördögszekerén száguldunk a tátongó szakadék felé!" című tanulmányom, ahol ennek a jelenségnek a megértésére szolgáló sorokat találsz.
De, hogy adjak egy gyors választ a megértéshez a főtt sonka esetében - ez a VÍZ!

A 2012-es évben a NEBIH - Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 25 előállító 53 termékmintán 373 laboratóriumi vizsgálatot végzett. Képzelje el, hogy a vizsgálatok kimutatták, hogy egyes sonkáknak a víztartalma 35%-tól 75%-ig tejed, vagyis egyes esetekben akár az 1 kg áruban 750 grammnyi vizet vittél haza!

Köszönöm szépen, inkább a csapból engedem a vizet!
Most már látod a gyártási különbségeket és a végtermékek minőségbeli különbségét.
Ettől kezdve a választás joga nálad van.

Még annyit segítségül, hogy nem mindegy, hogy milyen étkezéshez, milyen alkalomhoz mit vásárolsz.

Véleményem szerint:

Hagyományos sonka:
- Nyersen, friss kenyérrel, hagymával, paprikával, paradicsommal. Fenséges!
- Húsvéti sonkának, ha szereted a szárazabb húst szalonnaréteggel, akkor a combot, lapockát, ajánlom, ha a szaftosabbat kedveled, akkor a tarja a jó választás.
Főzés előtt a hagyományosan pácolt húsokat érdemes megkóstolni, mert sósságuk végett lehet, hogy 12-24 órán át be kell áztatni.
- Levesekbe, egyéb sült, főtt ételekbe tökéletes.Gyors pácolt sonkák:
- Húsvéti főtt sonkának megfelelő. A darabolt comb kissé szárazabb a zsírréteg hiánya miatt, a tarja márványossága megadja a kellő szaftosságot, a hátsócsülök pedig a zsír és ín kötőszövetektől szaftos és ízletes.
Előáztatást nem minden esetben igényelnek, mert a magasabb víztartalom miatt kevésbé sósak, mikor megvesszük, kóstolással ellenőrizzük sósságát.
- Főzve, párolva, sütve, levesbe, sonkás tésztának, sonkás tojásnak nagyon jó.

Főtt sonkák:
- Csak nagy ritkán, esetleg egy gyors reggelire vagy uzsonnára. Legközelebb, ha vásárolsz egy olcsóbb főtt terméket, nézzed meg a szerkezetét közelről, ha sok zselé szerű anyagot vagy folyadékkal telt apró buborékokat látsz benne, akkor nagyon drágán vásárolsz vizet és egyéb adalékokat.
Természetesen ezzel nem azt mondom, hogy nincs jó főtt termék a piacon, de ne dőlj be az árnak és esetleg a szép gusztusos látványnak.
- Húsvéti sonkának nem ajánlom, mert biztos vagyok benn, hogy finomabbat készítesz otthon.

Hogy érzed, bátrabban fogsz sonkát venni?

Ha még többet akarsz tudni a sonkákról, akkor beszélnünk kell a darabolási különbségekről és füstölésekről, ugyan is itt még van jó pár olyan trükk, amivel félrevezetik a vásárlót. (eszek kicsit később)

Képezd magadat profivá és nincs több csalódás.

Forrás: GusztaHús.hu

Max

A képek illusztrációk, az elmúlt évek saját sonkáit ábrázolják.
2 megjegyzés:

4Gyerek írta...

Várom a folytatást.
Sőt, az egyes technikákat mélyre menőbben is elemezhetnéd, én tuti vevője vagyok.

Max Gastro írta...

Köszike! Igen folytatjuk :-)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin