2013. május 10., péntek

Vörösbor esszenciás, csupa-csokis kuglóf


Az idei (2013, tavaszi) Segítsütim. Sikeres volt az idei forduló is, szép összeget gyűjtöttünk ismét össze, a felhasználásról az elszámolás a Segítsüti.hu oldalon megtekinthető. Az ajánlóban már elmeséltem, hogy ehhez a süteményhez a Nyúli kirándulás, és a Nagymama receptes füzete volt az inspiráció. A régi csokoládés kuglóf recept alakult át, némi változtatással. A vörösbor és a csokoládé régóta barátok, így a házasság hamar létrejött.



Hozzávalók, egy 20 cm-s kuglófformához:

30 dkg lágy, puha vaj (vagy jó minőségű margarin)
30 dkg barna cukor
6 db egész tojás
2 teáskanálnyi vanília kivonat (vagy 2 tasak vaníliás cukor)
10 dkg 55-60 %-os étcsokoládé
20 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
20 dkg sima liszt
1 tasak sütőpor
2 evőkanálnyi kakaópor (cukrozatlan)
1 teáskanálnyi mézes fűszer keverék
1,5 dl vörösbor (Nyúl Yorki Kékfrankó 2011) esszencia (3 dl vörösbor, felére beforralva)
Bevonáshoz: 10 dkg 60-70 %-os étcsokoládé

Elsőként (akár előző este) készítsük el a vörösbor esszenciát. 3 dl, jó minőségű vörösbort kis lángon forralva, besűrítjük a felére, majd félre tesszük kihűlni. 



A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a vanília kivonattal és a lágy vajjal. A liszteket összekeverjük a sütőporral, a kakaóporral és a fűszerkeverékkel. Belekeverem a tojásos alapba, és jól összedolgozom. A csokoládét centis darabokra vágom, és azt is belekeverem a tésztába. A sütőt előmelegítem 170 fokra, és kivajazom-lisztezem a kuglófformát. Beletöltöm a tésztát, elsimítom a tetejét, és 55-60 perc alatt megsütöm. Rácson a formában hagyom 5-10 percet a sütés után, majd kifordítom belőle, és hagyom teljesen kihűlni. Bevonáshoz a csokoládét megolvasztom vízgőz felett, majd egy kanál segítségével rácsurgatom a tésztára, és hagyom teljesen megdermedni.

Jó étvágyat hozzá!

Max

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin