Szálkamentes, friss magyar halból készült zöldsége krémleves. Ezt
azoknak is szívesen ajánlom, akik félnek/tartanak a halszálkától.
Tálaláskor adjunk hozzá pirítóst, és ne feledkezzünk meg a hal
harmadszori úsztatásáról sem.
Ha halat eszünk, mindenképpen jussunk eszünkbe a régi római bölcsek
mondása, miképpen: „MALEDICTUS PISCIS IN TERCIA AQUA” azaz: „Átkozott a
hal a harmadik vízben”, azaz okos ember halra vizet nem iszik (az első vízben
él a hal, a másodikban pedig főtt). Ezért ajánlom ehhez az ételhez a balatoni
rozéborból készült fröccsöt vagy hosszúlépést. Egészségünkre!
Elkészítési idő: 40-45 perc
Fotó: Szeiler Stúdió
50-60 dkg (Szarvasi) afrikai harcsafilé
2 kisebb fehér hagyma
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
3-4 kisebb burgonya (pl. Démon)
2 dl tejszín
5 dkg rizs
3-4 dkg vaj
1-2 evőkanál citromlé
1-2 teáskanálnyi fűszerpaprika
só és bors
Fotó: Szeiler Stúdió
1. A répákat, a burgonyát és a hagymát tisztítsuk meg, és vágjuk kis
kockákra. A halat öblítsük le, és vágjuk centis kockákra. Öntsük fel hideg
vízzel, adjuk hozzá a rizst, sózzuk, borsozzuk, és főzzük kis lángon, a forrás
után 20-25 percet.
2. Keverjük ki a tejfölt a paprikával és a citromlével. Adjunk hozzá
pár kanál meleg levest, keverjük ki, és csurgassuk a levesbe. Merülő mixerrel
darájuk össze, és forraljuk pár percet. Ha nem elég sűrű, kevés keményítővel
sűríthetjük.
Jó étvágyat
hozzá!
Max
A recepthez a friss halat Szarvasfish,
a burgonyát a Burgonyakutató
Intézet biztosította, köszönjük!
4 megjegyzés:
Ez egyszerűen fantasztikusan jó!!!
Remekul hangzik!
Csodás! Ki kell hogy próbáljam:))
Az utóbbi két-három évben került asztalunkra az afrikai harcsa, merész halgazdák jóvoltából. Itt Erdélyben csak a meleg nyári hónapokban lehet rá horgászni. Nagyon megszerettük, mindenféle változatban készítjük. A halkrémleves az egyik kedvencünk. El is készítettem néhány alkalommal. A fent leírt receptet annyiban változtattam, hogy a csontos részről lefejtett haldarabokból, esetenként más halak felhasználásával, gombócokat készítek, s azok kerülnek a levesbe. Mi, a család nagyon szeretjük, de barátaink is imádják...
Megjegyzés küldése