Van valami nemes egyszerűség a són sütésben. Kihozza a húsok igazi
ízét, nem szárad ki, puha, omlós marad. A készítése sem igényel nagy tudományt,
hiszen egy kupac sóra helyezzük, és megsütjük. A hús választása a kicsit
méltánytalanul mellőzött pulykacombra esett. Jó lenne, ha visszakerülne ez a
hús is a jól megérdemelt helyére, kicsit megosztva a /tápos/csirkemell rajongói
táborát.
Nagyon jól érvényesül a hús íze, a gyümölcsmártással, érdemes
kipróbálni.
Elkészítési idő: 80-85 perc
Fotó: Szeiler Stúdió
2 kg durva konyhasó
4 db pulykacomb filé
25-30 dkg erdei gyümölcs keverék (vagy meggy, ribizli, szeder, eper,
áfonya keveréke, lehet mirelit is)
2 evőkanál méz vagy barnacukor
1-2 evőkanál étkezési keményítő
1-2 evőkanál citromlé
1 ág friss rozmaring
őrölt színes bors
1. Öblítsük le a húst, majd töröljük szárazra. Melegítsük elő a sütőt
170 fokra.
2. A sütőtálba, amibe elfér a
hús, terítsük el a sót. Helyezzük rá a húst, és takarjuk le alufóliával.
3. Tegyük a forró sütőbe, és süssük 35-40 percet, majd vegyük le a
fóliát, és süssük fólia nélkül 30-35 percet. A sütés után, 10-15 percet hagyjuk
a sütőtálban tálalás előtt, utána szeljük fel.
Fotó: Szeiler Stúdió
4. Míg a hús sül, készítsük el a mártást. A mézet karamellizáljuk egy
serpenyőben. Ha már kezd forrni, adjuk hozzá a gyümölcsöt, a citromlét, kevés
színes borsot és öntsük fel kevés vízzel. Kis lángon főzzük addig, míg a gyümölcs
megpuhul.
5. A keményítőt oldjuk fel hideg vízben, majd folyamatos keverés mellet
sűrítsük be a mártást. Vágjuk apróra a rozmaringot, keverjük bele a mártásba.
Tálaláskor kis tálkában adjuk a sült hús mellé.
Jó étvágyat
hozzá!
Max
A recept a nyári Kedvenc
Gasztro rejtvény magazinban jelent meg.
2 megjegyzés:
Nemesen egyszerű, és felséges! Imádom a hús-gyümölcs párosítást
Fantasztikusan hangzik, még soha nem sütöttem így húst, ki fogom próbálni. Köszönöm a receptet.
Megjegyzés küldése