2014. szeptember 1., hétfő

Són sült pulykacomb, piros bogyós mártással

Van valami nemes egyszerűség a són sütésben. Kihozza a húsok igazi ízét, nem szárad ki, puha, omlós marad. A készítése sem igényel nagy tudományt, hiszen egy kupac sóra helyezzük, és megsütjük. A hús választása a kicsit méltánytalanul mellőzött pulykacombra esett. Jó lenne, ha visszakerülne ez a hús is a jól megérdemelt helyére, kicsit megosztva a /tápos/csirkemell rajongói táborát.
Nagyon jól érvényesül a hús íze, a gyümölcsmártással, érdemes kipróbálni.

Elkészítési idő: 80-85 perc




2 kg durva konyhasó
4 db pulykacomb filé
25-30 dkg erdei gyümölcs keverék (vagy meggy, ribizli, szeder, eper, áfonya keveréke, lehet mirelit is)
2 evőkanál méz vagy barnacukor
1-2 evőkanál étkezési keményítő
1-2 evőkanál citromlé
1 ág friss rozmaring
őrölt színes bors

1. Öblítsük le a húst, majd töröljük szárazra. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
2.  A sütőtálba, amibe elfér a hús, terítsük el a sót. Helyezzük rá a húst, és takarjuk le alufóliával.

3. Tegyük a forró sütőbe, és süssük 35-40 percet, majd vegyük le a fóliát, és süssük fólia nélkül 30-35 percet. A sütés után, 10-15 percet hagyjuk a sütőtálban tálalás előtt, utána szeljük fel.



4. Míg a hús sül, készítsük el a mártást. A mézet karamellizáljuk egy serpenyőben. Ha már kezd forrni, adjuk hozzá a gyümölcsöt, a citromlét, kevés színes borsot és öntsük fel kevés vízzel.  Kis lángon főzzük addig, míg a gyümölcs megpuhul.
5. A keményítőt oldjuk fel hideg vízben, majd folyamatos keverés mellet sűrítsük be a mártást. Vágjuk apróra a rozmaringot, keverjük bele a mártásba. Tálaláskor kis tálkában adjuk a sült hús mellé.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a húst a Gusztahús segített kiválasztani, köszönjük!
A recept a nyári Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelent meg. 

2 megjegyzés:

bodzazsuzsa írta...

Nemesen egyszerű, és felséges! Imádom a hús-gyümölcs párosítást

Verus írta...

Fantasztikusan hangzik, még soha nem sütöttem így húst, ki fogom próbálni. Köszönöm a receptet.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin