2014. november 9., vasárnap

Bakonyi libazúza

"Aki Márton napján libát nem eszik, az jövő évben éhezik, aki újbort nem iszik, az szomjazik"
A Márton napi libás ételek között, sajnos, kicsit eltűnnek a másodlagos hús termékek. Szépen fogy az egész liba, a comb, a mell, a máj, a nyak és a szárnytő. De mit készítsünk például a liba zúzából. Készítsük el bakonyi módra.


Elkészítési idő: 70-75 perc




1,4-1,5 kg Gusztahús libazúza
30 dkg csiperkegomba szeletelve
1 nagyobb fej vöröshagyma
3 dl tejföl
3-4 evőkanál zsír
2-3 evőkanál liszt
2-3 gerezd fokhagyma
2 teáskanálnyi fűszerpaprika

só, őrölt színes bors


1. A zúzát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, a hagymát kis kockákra vágjuk, vagy lereszeljük.
2. A felmelegített zsíron, közepes energián pároljuk üvegesre a hagymát.
3. Tegyük gombát és a zúzát bele, és 15-20 percig, fedő alatt pároljuk. Húzzuk le az energiáról, hintsük meg a fűszerpaprikával, keverjük össze, öntsük fel kevés vízzel, és pároljuk 35-40 percet. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, sózzuk és borsozzuk.
4. A tejfölt keverjük ki simára a liszttel és kevés vízzel. Merjünk bele pár kanálnyi forró levet, majd lassan csurgassuk bele a pörköltbe, és közben folyamatosan keverjük. Forraljuk ki alaposan. Tálaláskor adhatunk hozzá galuskát, tarhonyát és egy pohár újbort. Adjunk egy pohárka bort a szakácsnak, kiszáradás ellen. Ne feledjük: nincs rondább halál a férfiaknál, mint a szomjhalál!


Jó étvágyat hozzá!
Max

A recepthez a húst a Gusztahús segített kiválasztani, köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin