Klasszikus népi egytálétel, levesnek feldolgozva. A régi, dunántúli
konyha, megbecsülte a szárnyasok minden részét. Abban az időben nem lehetett
csirkemellet vagy combot külön-külön vásárolni. Az udvarról behozott,
megkopasztott szárnyas minden alkatrészét fel kellett dolgozni, így gondoskodni
kellett a szárnyak, nyak és aprólékok feldolgozásáról is.
Most szárnyból és combból készült, de tehetünk bele egy kis zúzát,
nyakat is.
Elkészítési idő: 60-70 perc
50-60 dkg Gusztahús csirkecomb
40-50 dkg Gusztahús csirke szárny
1 fej vöröshagyma kis kockákra vágva
40-50 dkg csiperkegomba szeletelve
2 dl tejföl
2 evőkanál zsír
1 evőkanál liszt
2-3 gerezd fokhagyma
2 teáskanálnyi fűszerpaprika
só, őrölt színes bors, apróra vágott petrezselyem zöldje (lehet
szárított is)
1. A combokat és a szárnyakat válasszuk el az ízületeknél.
2. A felmelegített zsíron, közepes energián pároljuk üvegesre a
hagymát. Húzzuk le az energiáról, hintsük meg a fűszerpaprikával, keverjük
össze, öntsük fel kevés vízzel.
3. Tegyük bele a combokat és szárnyakat, 5-8 percig, fedő alatt
pároljuk. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, sózzuk és borsozzuk. Öntsük fel
hideg vízzel, és lefedve főzzük félig puhára.
4. Adjuk hozzá a szeletelt gombát, és főzzük puhára. A tejfölt keverjük
ki simára a liszttel és kevés vízzel. Merjünk bele pár kanálnyi forró levest,
majd lassan csurgassuk bele a levesbe, és közben folyamatosan keverjük.
Forraljuk ki alaposan. Tálaláskor hintsük meg a petrezselyem zöldjével.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a húst a Gusztahús segített
kiválasztani, köszönjük!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése