2015. január 9., péntek

Bakonyi gombás csirkeleves

Klasszikus népi egytálétel, levesnek feldolgozva. A régi, dunántúli konyha, megbecsülte a szárnyasok minden részét. Abban az időben nem lehetett csirkemellet vagy combot külön-külön vásárolni. Az udvarról behozott, megkopasztott szárnyas minden alkatrészét fel kellett dolgozni, így gondoskodni kellett a szárnyak, nyak és aprólékok feldolgozásáról is.
Most szárnyból és combból készült, de tehetünk bele egy kis zúzát, nyakat is.

Elkészítési idő: 60-70 perc





50-60 dkg Gusztahús csirkecomb
40-50 dkg Gusztahús csirke szárny
1 fej vöröshagyma kis kockákra vágva
40-50 dkg csiperkegomba szeletelve
2 dl tejföl
2 evőkanál zsír
1 evőkanál liszt
2-3 gerezd fokhagyma
2 teáskanálnyi fűszerpaprika

só, őrölt színes bors, apróra vágott petrezselyem zöldje (lehet szárított is)


1. A combokat és a szárnyakat válasszuk el az ízületeknél.
2. A felmelegített zsíron, közepes energián pároljuk üvegesre a hagymát. Húzzuk le az energiáról, hintsük meg a fűszerpaprikával, keverjük össze, öntsük fel kevés vízzel.
3. Tegyük bele a combokat és szárnyakat, 5-8 percig, fedő alatt pároljuk. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, sózzuk és borsozzuk. Öntsük fel hideg vízzel, és lefedve főzzük félig puhára.
4. Adjuk hozzá a szeletelt gombát, és főzzük puhára. A tejfölt keverjük ki simára a liszttel és kevés vízzel. Merjünk bele pár kanálnyi forró levest, majd lassan csurgassuk bele a levesbe, és közben folyamatosan keverjük. Forraljuk ki alaposan. Tálaláskor hintsük meg a petrezselyem zöldjével.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recepthez a húst a Gusztahús segített kiválasztani, köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin