Még jóval az ünnepek előtt hoztunk egy szép darab, csontozott, füstölt
csülköt a Gusztahús-tól, ami aztán a
kóstolás után bekerült a kamrába. Kicsit megszáradt, így mindenképpen főzni
kellett. Kárba ne vesszen egyetlen dekája sem, így a sonkakrémen kívül más
hasznosítás is kellett. Ez a régi recept, az elődeink konyhájából, a maradékot
dolgozta fel, így azonnal szimpatikus lett.
Elkészítési idő: 50-55 perc
8-10 dkg Gusztahús füstöt sonka vagy
csülök, darálva
1-2 dl tej
2 zsemle
2 tojás
1-2 evőkanál liszt
1-2 evőkanál vaj
liszt, zsemlemorzsa
apróra vágott petrezselyem zöldje, só és őrölt bors
A mártáshoz:
2-3 szál sárgarépa
1 evőkanál liszt
1-2 teáskanálnyi vaj
1-2 teáskanálnyi cukor
3-4 dl tej
só és őrölt bors
1. A zsemléket vágjuk kockákra, száraz serpenyőben pirítsuk meg. Vegyük
ki egy tálba, keverjük hozzá a darált sonkát, a felvert tojást, a petrezselyem
zöldjét, sózzuk és borsozzuk.
2. Keverjük össze a liszttel és a tejjel, hogy formázható masszát
kapjunk. Vizes kézzel formázzunk gombócokat. Vajjal kikent pároló edényben
pároljuk készre.
3. A zsemlemorzsát pirítsuk meg vajon, és a kész gombócokat forgassuk
bele.
4. A mártáshoz a répát reszeljük le, pirítsuk le a vajon, sózzuk és
borsozzuk. Adjuk hozzá a cukrot, és ha megolvadt, hintsük meg liszttel.
Folyamatos keverés mellett eresszük fel a tejjel, és pár percig forraljuk.
Tálaláskor vágjuk fel a gombócot cikkekre, és öntözzük meg a mártással.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a húst a Gusztahús segített
kiválasztani, köszönjük!
A recept a Kedvenc Gasztro
rejtvény magazinban jelenik meg.
4 megjegyzés:
Sonkás gombócra itt egy variációs lehetőség még, nálam húsvétkor szokott lenni, akár maradékhasznosításra is:
http://zsanuaria.blogspot.hu/2013/04/sonkas-krumpligomboc-tormaszosszal.html
Szóval csak egy ötlet:-)))
Hogy ez megint milyen jó!
Kedves Max, arra gondoltam, hogy mi lenne, h a kicsit egészségesebb verzióban megpróbálná az ember a szemle helyett kölessel vagy zabpehellyel. Mit gondolsz? Köszi.
Szerintem mehet, akár hajdinával is.
Megjegyzés küldése