2018. november 8., csütörtök

Libasült kapros mártással, káposztás galuskával, nem csak Márton napjára

Ki Márton napján libasültet nem eszik, hozzá jóféle idei újbort nem iszik, biz’ nagy lészen annak az újesztendőben baja, mer’ nem lészen asztalán étele, és nem lészen hordójában bora, s annak álla bíz’ felkopik, torka szomjan marad, együk hát a Márton napi ...libamadarakat...

(idézet a Nyúli havasokból)

Nosza, akkor már csak megelőzési szándékkal is, együnk libát. Ez az étel egy kicsit másabb, mint a megszokott Márton napi libaételek. Talán el kellene gondolkoznunk, hogy miért csak ebben az egy hétben övezi olyan nagy figyelem a libahúst. Hiszen a máján kívül, sok értékes húst rejt a tollazata. Érdemes próbálgatni, kísérletezni vele. Az egyik streetfood csapata konfitálva, szálakra tépve, egy izgalmas szendvicsbe rejtette el, míg egy barátom előételként, egy húsos pitébe álmodta bele.



Elkészítési idő: 55-60 perc,

1 kg libacomb filé (vagy kacsacomb filé, vagy pulyka felsőcomb filé
20-25 dkg krémsajt
4-5 evőkanál tejföl
2-3 evőkanál (liba/kacsa) zsír
2-3 teáskanálnyi sült hús fűszerkeverék (vagy liba/kacsa fűszerkeverék)
2-3 teáskanálnyi apróra vágott kapor
só, bors

szalonnás káposzta
25-30 dkg savanyú káposzta, apróra vágva
10-15 dkg füstölt szalonna kockázva
1-2 evőkanálnyi (liba/kacsa) zsír
galuska (előzőleg kifőztük)
kömény

1. Vágjuk a húst csíkokra, sózzuk, borsozzuk és forgassuk össze a fűszerkeverékkel. Melegítsük meg a zsírt, és kevergetve 6-8 perc alatt pirítsuk meg a húst. Öntsünk alá 2 dl vizet, fedjük le, és pároljuk 8-10 percet. Keverjük bele a tejfölt, az apróra vágott kaprot, és a krémsajtot. Forgassuk össze, és pároljuk 8-10 percet.
2. A szalonnát kevés zsíron üvegesre pirítjuk, hozzá adjuk a káposztát és kevés köményt. Kevergetve pirítjuk 4-5 percet, majd hozzá keverjük a kifőzött galuskát, és azzal is pirítsuk össze pár percig. Tálaláskor halmozzunk a tányérra a káposztás galuskát, arra pedig a kapros húst.

Tipp és trükk: a sütési idő nagyban függ a hús vastagságától és korától, érdemes sütés közben figyelni, és ha kell, előbb kivenni, hogy ne száradjon ki.

Aki Márton napján libát nem eszik, az jövőre éhezik, aki újbort nem iszik, az biza jövőre szomjazik.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelent meg.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin