Újabb halétel, a nyár egyik nagy kedvence volt. Megfelel a mostan oly
divatos „street food” iránynak, megvan benne minden, ami egy jó tartalmas és
változatos ebédhez kell. A halas ételek ellen a legnagyobb indok, hogy „hal
szaga van”. Szerencsére már elérhetőek a friss, és magyar halak a boltok
hűtőpultjaiban. Érdemes figyelni, van olyan üzletlánc, ahol minden csütörtökön
friss halat találunk. Én ezek közül a legjobban az afrikai harcsát kedvelem és
használom. Tömör hús, könnyű felhasználás, jó minőségű hal, érdemes kipróbálni.
Elkészítési idő: 20-25 perc,
50-60 dkg (afrikai) harcsafilé
15-20 dkg szeletelt füstölt sonka
2-3 teáskanál hal fűszerkeverék
só, kevés olaj/zsír a sütéshez
1. Töröljük szárazra a halat, vágjuk két centis kockákra (érdemes a
húst a sütés előtt 2-3 órával kivenni hűtőből). Forgassuk össze kevés sóval és
a fűszerkeverékkel (a sonka sós, inkább kevés sót tegyünk rá, vagy csak
tálaláskor sózzuk). Tekerjük a kockákat egy csík sonkába, majd húzzuk fel fa
nyársra. Pihentessük 10-15 percet.
2. Melegítsünk zsiradékot, és közepes hőfokon, oldalanként 2-3 perc
alatt süssük szép ropogósra (a sütési idő függ a hús vastagságától,
ellenőrizzük). Tálaljuk lepénykenyérre, friss salátára, joghurttal vagy almás
tormamártással.
Tipp&trükk: ideális irodai, dolgozós ebéd, előre elkészíthető, ha
van rekeszes étel szállító dobozuk (BentoBox), abban könnyedén vihetjük
magunkkal.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A recept nyomtatott változata a Kedvenc
Gasztro rejtvény magazinban jelent meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése