2020. április 22., szerda

Mindennapi kenyereink, tegyünk rendet a….3. rész


Mindennapi kenyereink, tegyünk rendet a….3. rész

Megoldások kezdőknek, elkeseredetteknek, tanácstalanoknak recepttel

Most miután a tízmillió kenyérsütő országa lettünk, és sok kovászprofesszor is lett, ezzel együtt megnövekedett azok száma, akiknek nem sikerült. Csendben csodálják a különféle csoportokban a képeket, mint egy divatbemutatón, majd könnyes szemmel elmossák a kihalt kovász üvegét. Tanácsot ritkán mernek kérni, mert azonnal a földbe döngölik őket, és csak a saját bevált (de közben nagyon frusztráló, hogy azon kattognak, mi lesz, ha én is járok, és Rezső/Bella/Kovászka becenevű kovásza feladja) menetüket tudják követni, eltérni nem tudnak (nincs meg hozzá a szükséges tudás), de tippelni szeretnek.



Nem kell feladni, sok-sok alternatív módszer, recept létezik, és azokkal csodálatos dolgokat lehet készíteni. Vannak dolgok, amit kevesen osztanak meg, például azt, hogy egy két-három fős háztartásnak nem való a kovász nevelés. Iszonyú felesleget termel, és állandóan kényszerít a sütésre. Aki nem rendszeresen süt otthon, annak nem is ajánlom. Az egész olyan, mintha a kelt tészták Las Vegasa lenne. Liszt, víz, pára, hőmérséklet, huzat, tengerszint feletti magasság és ezek végtelen kombinációja, ami nehezíti a kovász nevelést. Nem szeretnék kampányolni a kovász ellen, hiszen mint mondtam, vagyis írtam, megvan a maga helye és ideje. Beszéljünk inkább az alternatív megoldásokról.

Elsőként a kefires kovászt mutatnám meg, a recept itt található



Érdemes kísérletezni a különböző kefirekkel, lisztekkel. Pár fontos tanács: a joghurt, a tejföl az nem kefir. Használjunk többféle lisztet, mindegyiknek van előnyös tulajdonsága, ismerjük meg, és az alapján keverjünk. A lisztek jelölésénél a pl. BL55 nem liszt minőségét jelent, hanem egy jelölési rendszer. Óriási különbség van két BL55-s liszt között. Egy kis segítség a jelölésekhez itt található.
Tessék kísérletezni, felfedezni, egy jó minőségű BL55-s lisztből is lehet csudálatos dolgokat készíteni, csak foglalkozni kell vele. 

Tanácsok: a kefirt készítsük ki előbb, legyen szobahőmérsékletű. A lisztet szitáljuk át, így a természetes élesztő gombáknak lesz a liszt szemcsék között oxigén, jobban fejlődnek. Az edény legyen alaposan elmosogatva. Ha műanyag dobozt használunk, arra a tetőt ne tegyük rá teljesen. Ha lehet, tegyük huzatmentes helyre, és legalább 24 órát hagyjuk érni. Bedagasztás után, tegyük megformázva hűtőbe, legalább 8 órára, de inkább 12 órára. 

Formázáshoz vagy kilisztezett szakajtóba, fejjel lefelé tegyük, sütés előtt kiborítjuk, bevágjuk és sütjük. A másik módszer, hogy abban az edényben tesszük be a hűtőbe, amiben sütni fogjuk, ebben az esetben legyen a talpára fordítva, itt már nem mozgatjuk, forgatjuk. Érdemes kipróbálni egy tésztát két részre osztani, felét fedeles edényben, a másik felét csak simán megsütni. Nagyon nagy lesz a különbség.

Folyt.köv.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin