2008. december 30., kedd

Boldog Új Évet Kívánok!!


Közeleg az éjfél, ismét eltelt egy év,
szívünkben feléled egy-egy régi emlék.
Felidézzük az elmúlt szép pillanatokat,
a tovaszállt, meg nem élt , tűnő álmokat.
Titokban reméljük, boldog évek várnak,
nem lesz benne többé szomorúság, bánat.
Köszöntsük hát együtt a következő évet,
Kívánjuk hogy álmunk, sose érjen véget,
Ehhez kívánok nektek nagyon Boldog Új Évet




„Hogy boldog lehess, 3 kincset keress:
Higgy, remélj, szeress.
Hozzon az új év örömből végtelent,
szeretetből önzetlent,
sikereket mit csak lehet!”
BUÉK!


.

Bort, búzát, békességet, sötétségben fényességet!
Új esztendõ újat hozzon, régi jótól meg ne fosszon.
Ki barát volt, az maradjon,- ki elindult, az haladjon.
.



Adjon az Úr bőséget és jókedvet, szerencsét és sok lencsét,
ételt, italt az asztalra, jó kedvet az arcokra.
BÚÉK!
minden kedves Látogatónak, Olvasónak, Barátomnak és Blogger Kollégának.




2008. december 29., hétfő

Gasztroajándékok: fűszerkeverékek

Idén két félét is készítettem, mexikóit és provanszit. Mi már régóta használjuk, és ilyet adtunk ajándékba is. (Jajjaj, Anya elfelejtettem odaadni mikor itt voltatok!!, majd viszem) Az MP3-ra (MorzsikaParty3-ra) is vittünk a Morzsikáknak, Pannicica már fel is használta, és szeretné reprodukálni. 

Mindig frissen készítem, és nagy előny, hogy tudjuk mi van benne. 


Provanszi fűszerkeverék (egység, én evőkanalat használtam):

2 só

2 fokhagyma örlemény

6 vega (reform vito) mix

1 oregano

1 kakukkfű

1 petrezselyem

1 majoranna

1 medvehagyma

1/2 bazsalikom

1/2 zsálya

1/2 szurokfű (csombor)

1/2 rozmaring

1/2 tárkony

+ 1 tk cukor ízfokozónak

Belemérem a robotgép késes aprítójába, és abban összeporítom és alaposan összekeverem. 




Mexikói fűszerkeverék:

1 kömény

1 fűszerpaprika (édesnemes)

1 oreganó

1/2 bors

1/2 zeller levél

1/2 fokhagyma örlemény

2-3 szárított fűszerpaprika (csumája levágva, de a magokat benne hagyom)

+ 1-1 tk szárított citromhéj és cukor

Eljárás mint az előzőnél. Mivel a csípőset nem mindenki szereti, ezért külön adok mellé szárított chillt vagy chilli pelyhet.



Pár szó a fűszerekről: nagy részét a herbáriában vettem, a vito reform ételízesítőt a multik bio polcán lehet fellelni.



Használható zöldfűszerként is, de ételízesítőként is, csak arra vigyázzunk, hogy az őrölés miatt az illó olajak felszabadulnak és sokkal ízesebb lesz vele az étel.

Tárolása: jól záródó üvegben vagy csinos kis celofánzacskóban.

Ötletek szilveszterre

Gondoltam készítek egy kis összesítőt azokból az ételekből amit szilveszter este tálalhatunk. Lesz itt édes és sós, party falat és vendégvárós is. Előnyük az hogy nagyrészük előre elkészíthető és csak tálalni kell.

Jó böngészést!


Édesek:
-
Sósak:
.
Remélem sikerült segítséget nyújtanom, és ötletet adni a készülődéshez. Jó szórakozást az év utolsó bulijához!

2008. december 27., szombat

Programajánló: keszthely, 2009 január

Szolgálati közelmény:

Ajánló keszthelyről : január havi programok

Január hónap

  • Január 1. 17.00 Újévi koncert a Mendelssohn Kamarazenekarral
  • Január 10. 15.00 Tea és tánc Ibolyával
  • Január 13. 18.00 Nyitott szemmel: Szántai Lajos
  • Január 14. 19.00 Filharmónia koncert
  • Január 15. 18.00 Csillagnéző csütörtök
  • Január 16. 19.00 Filmvetítés
  • Január 17. Családi Döngicsélő: kakaókoncert, Családakadémia, aprók táncháza
  • Január 17. 18.00 Táncház a Boroszlán együttessel
  • Január 21. 18.00 Filmklub
  • Január 22. 18.00 A Magyar Kultúra Napja – ünnepi műsor, Pro Kultúra díj átadása
  • Január 23. 18.00 Nyitott szemmel: Paksi Zoltán: Angyalok és boszorkányok a csillagos égen
  • Január 24. 17.00 Magyarnak lenni
  • Január 27-febr. 4. 40. Magyar Filmszemle Keszthelyen
  • Gyermek és felnőtt amatőr színjátszó műhely beindítása
  • A hónap alkotója: Biblia, a könyvek könyve

A műsorváltozástatás jogát fenntartjuk. Részletes információ a itt, és a itt.

2008. december 26., péntek

Lassan sült marha burgundi mártással

Az eredeti verzióban a húst a mártásban kellene megpárolni. De szerettem volna a húst a lassan, alacsony hőfokon elkészíteni. Ehhez a módszerhez kell egy olyan sütő, amit lehet 80-100 c-ra állítani, valamint egy maghőmérő
És a hús. Jelen esetben egy marha comb, egyben kb. 2,5 kg-os. Lehártyáztam, megtisztítottam. A sütés elött már reggel kikészítettem a konyhába hogy a hús ne legyen hideg.



Hozzávalók:

marha comb

1 ek provanszi fűszerkeverék

1 vöröshagyma kockázva

3 gerezd fokhagyma

vörösbor

zsiradék

só, bors

burgundi mártáshoz:

3 db sárgarépa

2 fehérrépa

3 fej gomba

vöröshagyma, fokhagyma

vörösbor

liszt

babérlevél, borókabogyó, só, bors

paradicsomlé

zsiradék, füstölt szalonna


Abban a sütőedényben, amiben sütni fogom, olajjal kikeverem a fűszereket, és ebben megforgatom a húst. Hagyom állni benne 1-1.5 órát.

Serpenyőben zsiradékot hevítek, és azon körben egy réteget sütök a húsra. Ha megvan, kiveszem a sütőedénybe, a maradék zsiradékon megpárolom a hagymát é s a fokhagymát. Öntök rá egy korty bort, azzal beforralom, majd ráöntöm a húsra. Öntök még alá bort, bedugom a maghőmérőt a közepébe, lefóliázom.
Beállítom a sütőt a legalacsonyabb hőfokra (85-90 c), és elindítom a sütést. Addig kell sütni, míg a belső hőmérséklete eléri a 76-78 c-t, ez kb 2-2,5 óra. Ha kell akkor fordítsunk az edényen.

Ha elértük a kívánt hőfokot, vegyük ki a húst, vegyük le a fóliát, és nézzük meg a húst. Ennyi idő alatt már átsül/párolódik. Ha akarjuk, akkor megpiríthatjuk, de vigyázzunk, ne száradjon ki. Kiemelem a szószból, és akár már szeletelhető is. Ennél az eljárásnál nem kell várni a szeleteléssel, lehet nyugodtan tálalni.

Segítséget az alacsonyhőfokon sütésről itt találtam.

Burgundi mártás (gyors barna mártás):

Zsiradékon megfuttatom a szalonnát, az apróra vágott hagymát és a vastag darabokra vágott zöldségeket. Jól lepirítom, sózom, borsozom majd megszórom liszttel. Átforgatom és lassan felöntöm a paradicsomlével. Jól lepirítom, bele a babérlevél, a fokhagyma és a borókabogyó. Felöntöm a vörösborral, és ha kell még akkor húslével. Addig főzöm, míg a zöldség megpuhul, akkor belerakom a kockára vágott gombát, megkóstolom, ha kell korrigálom, és még higítom. Puhára párolom a gombát, kiszedem a borókabogyót, a babérlevelet és egy merülő mixerrel pépesítem.

Tálalási javaslat: burgonyakrokett, marhasült rá a mártás, mellé pedig egy kis áfonyalekvár.

Lazacfilé kapros tejszínes rákraguval

Mikor az országban erre-arra járunk, és olyan üzletbe vetődünk, ahol nekünk tetsző dolgot látunk, azt megvesszük. így történt a karácsinyi lazaccal is. Összel találtunk rá erre a csodás lazacfilére, amit meg is vettünk, zsupsz bele a hűtőtáskába, hazahoztuk, megtisztítottuk, adagoltuk és fagyasztottuk.
Időben kivettem, kiméletesen felolvasztottam.
Frissen kell készíteni, de pár perc alatt megvan.


Hozzávalók:

lazacfilé

koktélrák (fagyasztott, felolvasztva)

1/2 citrom

1 ek aprított kaporzöldje

főzőtejszin

vaj, olívaolaj

só, bors, halfűszer



A halat finoman borsozom és fűszerezem. Serpenyőben vaj és olívaolaj keverékét hevítem, és a kellően forró zsiradékba teszem a halat, bőrével lefelé. Ha nem elég forró a zsiradék, akkor letapad a bőre!
A bőrös felén sütöm 3-4 percet, majd átfordítom, ekkor sózom, de itt már elég 2-3 perc is a sütéshez. Ha tovább sütöm, akkor kiszárad és szétesik.
Lapátkanállal kiveszem a halat, és a visszamaradt zsiradékon megfuttatom a rákot. (előfőzött, tisztított, így igazából csak át kell melegednie)
Ráfacsarok egy kis citromlét, ennek a sava feloldja a serpenyőben maradt pörzsanyagot. Bele teszem a kaprot átforgatom, és felöntöm tejszínnel. Annyi idő kell csak, hogy összeforrjanak.

Köretnek rizs, burgonya krokett ajánlható. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor tegyük a halat egy tálba, és öntsük le a szósszal, így nem tud kiszáradni.

2008. december 25., csütörtök

Muskotályos borkrémleves habgaluskával

Elkezdem archíválni a karácsonyi menüsort, kezdve a levessel. 
A mennyiség 8-10 fő részére tökéletesen elég. Hideg leves, délelőtt elkészíthető.


Hozzávalók:

7,5 dl (tokaji) sárga muskotály, félédes fehérbor

1 l víz

1 citrom

1 rúd fahéj

8-10 db szegfűszeg


18 dkg cukor

10 tojás sárgája

5 dl habtejszín (növényi, hulala, holé..)

a tálaláshoz habgaluska:

2 tojás fehérje

2-3 ek cukor




A vizet a fűszerekkel, a fele citrommal, a cukrozott narancshéjjal felforralom. Amikor forr, beleöntöm a bort, és belefacsarom a maradék citrom levét, és ismét felforralom.
5 tojás sárgáját a cukorral habosra keverem. A felforrt levet átszűröm, és abba kis lángon, folyamatosan kevergetve belcsurgatom a cukros-tojást. Folyamatosan kevergetve addig forralom, míg besűrüsödik.
A maradék tojássárgáját a tejszínnel kikeverem, a felforrt levest a tűzről lehúzom, folyamatosan keverve beleöntöm a tojásos-tejszínt.
Félre teszem hogy kihűljön, de közben többször átkeverem.

A tálaláshoz a tojásfehérjét a cukorral keményre verem, majd forrásban lévő vízbe, kanállal kiszaggatom.

Tányérba/csészébe merem a levest, a tetejére teszek galuskát. Ínyencek egy kis pírított mandulával is megszórhatják.

Alaprecept JancsiBától származik, köszönöm.

2008. december 24., szerda

Merry, merry X-mas!

Áldott, békés és boldog Karácsonyt kívánok Mindenkinek, sok szeretettel


Szilágyi Domokos: Karácsony

A puha hóban, csillagokban,
az ünnepi foszlós kalácson
láthatatlanul ott a jel,
hogy itt van újra a karácsony.
Mint szomjazónak a pohár víz,
úgy kell mindig e kis melegség,
hisz arra született az ember,
hogy szeressen és szeressék.
S hogy ne a hóban, csillagokban,
ne ünnepi foszlós kalácson,
ne díszített fákon, hanem
a szívekben legyen karácsony. 



És egy rövidke áldás Mindannyiunknak:


Áldd meg Isten a magyart itthon. s a világ minden táján!
Áldd meg Isten a magyart Karácsony éjszakáján!
Engedd, hogy ha a harangszó ha már mindenüvé elért,
Egymáshoz öleljen szülőt, barátot, testvért
És mindazokat, kiket a sors ma idegen fenyő elő állit,
De lélekben itthon vannak mind egy szálig!
Kiket - mint tékozló gyermeket - már elveszettnek hittünk
Ma hazahozza őket az egyszerű jászolba vetett hitünk.
És a magyar röghöz láncoló szeretet,
Mely legyőz minden távot, tengert, gyülöletet,
Hogy öledbe hozza édes szülő a gyermekedet.
Hitvesnek a hitvest, testvérnek a testvért, barátnak a barátot...
Óh színezüstben csillogó karácsonyfa, legyél érte áldott!
Bár ne aludna ki fényed soha, mely lángol karácsony éjszakáján,
Áldd meg Isten a magyart, itthon, és a világ minden táján!
Tiszta szívből ,szívem teljes melegével kívánok


 Áldott Békés Karácsonyt,és sikerekben nagyon gazdag boldog ÚJÉVET

max

2008. december 23., kedd

Az ünnepi kenyér

Az idei ünnepi menű frissen elkészítős lesz, ezért majd csak utólagosan fogom postolni. Viszont itt az ünnepre szánt kenyerünk.
Nem a hagyományos vekni lesz, hanem egy csodás fonott rudacska.


Az alapja egy adag öregtésztás kenyér tészta.

A gépbe összeraktuk a tésztát, öregtészta bele, dagasztás, kelesztés, öregtészta ki. Két részre szedtük, kinyújtottuk.



Széles csíkokat vágtunk, annak az egyik végénél pár centit elhagyva, a maradék részt három csíkra vágtuk, majd 3-as fonással megfontuk (Cicaanya). A végeit összenyomtuk, megkentük hideg vizes ecsettel, majd kelesztettük.



45 perc pihenő után újabb ecsetelés, majd 170 c-on sütés szép pirosra. Mikor kivettük a sütőből, akkor is megkentük a vizes ecsettel.


Elegáns, ünnepi terítékhez illő fonott kenyérkéket kaptunk.

2008. december 22., hétfő

A mézes aprósütik

Már áll a karácsonyfánk, és fel is van diszítve:-)


Cicaanya és TittyBaba feldiszítették. És mellé a többit is. 



Van piros, sárga, fehér, színes és vidám. Névreszóló és kicsit nyomi, de nagyon szuper lett mind.



MaiMoni ne izgulj, biztosan jó lesz, nézd meg a képeket:-)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin