Elkezdem archíválni a karácsonyi menüsort, kezdve a levessel.
A mennyiség 8-10 fő részére tökéletesen elég. Hideg leves, délelőtt elkészíthető.
Hozzávalók:
7,5 dl (tokaji) sárga muskotály, félédes fehérbor
1 l víz
1 citrom
1 rúd fahéj
8-10 db szegfűszeg
2 tk cukrozott narancshéj
18 dkg cukor
10 tojás sárgája
5 dl habtejszín (növényi, hulala, holé..)
a tálaláshoz habgaluska:
2 tojás fehérje
2-3 ek cukor
A vizet a fűszerekkel, a fele citrommal, a cukrozott narancshéjjal felforralom. Amikor forr, beleöntöm a bort, és belefacsarom a maradék citrom levét, és ismét felforralom.
5 tojás sárgáját a cukorral habosra keverem. A felforrt levet átszűröm, és abba kis lángon, folyamatosan kevergetve belcsurgatom a cukros-tojást. Folyamatosan kevergetve addig forralom, míg besűrüsödik.
A maradék tojássárgáját a tejszínnel kikeverem, a felforrt levest a tűzről lehúzom, folyamatosan keverve beleöntöm a tojásos-tejszínt.
Félre teszem hogy kihűljön, de közben többször átkeverem.
A tálaláshoz a tojásfehérjét a cukorral keményre verem, majd forrásban lévő vízbe, kanállal kiszaggatom.
Tányérba/csészébe merem a levest, a tetejére teszek galuskát. Ínyencek egy kis pírított mandulával is megszórhatják.
Alaprecept JancsiBától származik, köszönöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése