2008. december 25., csütörtök

Muskotályos borkrémleves habgaluskával

Elkezdem archíválni a karácsonyi menüsort, kezdve a levessel. 
A mennyiség 8-10 fő részére tökéletesen elég. Hideg leves, délelőtt elkészíthető.


Hozzávalók:

7,5 dl (tokaji) sárga muskotály, félédes fehérbor

1 l víz

1 citrom

1 rúd fahéj

8-10 db szegfűszeg


18 dkg cukor

10 tojás sárgája

5 dl habtejszín (növényi, hulala, holé..)

a tálaláshoz habgaluska:

2 tojás fehérje

2-3 ek cukor




A vizet a fűszerekkel, a fele citrommal, a cukrozott narancshéjjal felforralom. Amikor forr, beleöntöm a bort, és belefacsarom a maradék citrom levét, és ismét felforralom.
5 tojás sárgáját a cukorral habosra keverem. A felforrt levet átszűröm, és abba kis lángon, folyamatosan kevergetve belcsurgatom a cukros-tojást. Folyamatosan kevergetve addig forralom, míg besűrüsödik.
A maradék tojássárgáját a tejszínnel kikeverem, a felforrt levest a tűzről lehúzom, folyamatosan keverve beleöntöm a tojásos-tejszínt.
Félre teszem hogy kihűljön, de közben többször átkeverem.

A tálaláshoz a tojásfehérjét a cukorral keményre verem, majd forrásban lévő vízbe, kanállal kiszaggatom.

Tányérba/csészébe merem a levest, a tetejére teszek galuskát. Ínyencek egy kis pírított mandulával is megszórhatják.

Alaprecept JancsiBától származik, köszönöm.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin