Az ősz íze.
Karfiol, zöldségek, provanszi fűszerek és egy melengető finom leves. Semmi mesterséges sűrítőanyag, a burgonyakeményítő mindent elrendez. Ha tehetjük az alaplevet készítsük el egy nappal előbb, másnap csak az összeforralás és turmixolás marad.
Hozzávalók, 6 személyre:
1 fej karfiol
1-1 szál sárga és fehér répa
2 közepes burgonya
1 vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1-1,5 dl száraz fehér bor
2-3 tk provanszi fűszerkeverék
1 tk szárított medvehagyma
2 dl főző tejszin
2 ek tejföl
só, bors, olíva olaj
Előkészítem a zöldségeket. A hagymát félfőre vágom, a répákat kis kockákra, a burgonyát félbe és vékony szeletekre. A karfiolt szétszedem és alaposan lemosom. Kevés olajon megfonnyasztom a hagymát, majd lepirítom a répákat és a krumplit. Ráöntöm a bort és addig forralom, míg elfő róla a bor. Sózom borsozom, és bele vagdosom a karfiolt. Lepirítom a karfiolt is, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, és puhára főzöm. Kóstolok és ha kell még ízesítem, és bele teszem a fűszerkeveréket. Eddig az alaplé, ezt kihűtöttem.
Másnap felforraltam, és belekevertem a tejfölt és a tejszínt. Amikor felforrt, bele tettem a medvehagymát és merülőmixerrel turmixoltam. Aki nem szereti ha egy kicsit darabos, nyugodtan szűrje át, de így rusztikusan is nagyon finom.
Füstölt tarja chips:
2-3 szelet jó minőségű főtt, füstölt tarját csíkokra vágunk, és sütőpapíron 170 c-on, 15-20 perc alatt a sütőben megsütjük. Arra figyeljünk hogy ne szárítsuk ki, csak ropogós legyen. Kiváló levesbetét krémlevesekbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése