2009. július 26., vasárnap

Francia hagymás-sonkás lepény

Francia hagymás lepény

Könnyű nyári vacsora, mellé egy kis zöld saláta, egy pohár jó hideg hosszúlépés, és jól kezdődik az este.

A tésztát könnyű elkészíteni, de érdemes legalább 2 órára a hűtőbe tenni, és pihentetni.

Ha már előre tudunk kalkulálni, akkor akár előző este is elkészíthetjük, és a hűtőben tárolhatjuk.





Hozzávalók, 4 db, 30 cm hosszú csíkhoz.:

Tészta:

25 dkg finomliszt (~ 30 huf)

10 dkg fagyos vaj (~ 100 huf)

10 dkg fagyos margarin (~ 50 huf)

6-8 ek hideg víz

2 tk só

1 tk cukor

késhegynyi sütőpor (egyben ~ 20 huf, tehát az összesen: 200 huf, 4 személyre)

A lisztet átszitálom, hozzákeverem a sütőport, a cukrot és a sót. Robotgép késes aprítójában, a lisztes keveréket morzsásra darálom a vajjal és a margarinnal. Kanalanként adagolom a hideg vizet, és magas fordulaton puha tésztát készítek. Műanyag fóliába tekerem, és úgy teszem hideg helyre pihenni.



Feltét alap

4 fej fehér főző hagyma (~ 150 huf)

1 ek olívaolaj

4-5 szelet (gép) sonka (~ 120 huf)

Só, bors, zöldfűszerek (az olajjal együtt, ~ 30-40 huf)

Összesen extrák nélkül: ~ 300 huf, négy személyre tésztával, tehát személyenként kb. 125 huf fejenként.

Extrák:

Juhtúró, feta sajt, reszelt félkemény sajt, kolbász csíkok, olíva bogyó darabkák… stb.




Elkészítése:

A hagymákat megtisztítjuk, nagy kockákra vágjuk, és az olajon, kis energián megfonnyasztjuk. A végén sózzuk és ízesítjük.

Használhatunk az ízesítéshez: rozmaringot, kakukkfüvet, bazsalikomot, oregánó-t, medvehagymát vagy ezek szárított változatát.

Hagyjuk kihűlni.

Vegyük elő a tésztát, vágjuk 4 felé, egy részt hagyjunk elő, a többit tegyük vissza a hidegre.

Melegítsük elő a sütőt 200 c°-ra, alsó-felső sütés és légkeverés, gázsütőnél lehet 220 c° is.



Nyújtsuk ki a tésztát, lisztezett nyújtólapon, egy 15X40 cm-es csíknak. Tegyük át sütőpapírra, és itt böködjük meg villával. Terítsük el rajta a hagymás feltét ¼ részét, és igazítsuk el.

Tegyünk rá tetszés szerinti extrát, és hajtsuk vissza a szalag mind a négy oldalát egy keskeny csíkban. Helyezzük egy ügyes mozdulattal a sütőlapra, és úgy tegyük a sütőbe, és süssük szép pirosra.

Míg sül, elkészíthetjük a következő csíkot, de arra figyeljünk, ha sokáig van a tésztánk szobahőmérsékleten, meglágyul, és sütés után nem lesz puha és omlós.





Tegyük hűlni egy vágólapra, helyezzük a következőt a sütőbe. Ha langyosra hűtöttük, vágjuk 4-5 cm széles csíkokra és úgy tálaljuk.

A tészta összerakása, kb. 7-8 perc, a feltét elkészítése 10-15 perc, a nyújtás a sütéssel folyamatos elfoglaltság, csíkonként 12-15 percet számolunk.

Jó étvágyat hozzá!

5 megjegyzés:

trinity írta...

Max,
ez megint nagyon szuper lett!!!Kérek természetesen....

Moha írta...

Max ez gyönyörűséges lett!
Akár nyári ebédnek is jöhetne,mondjuk nekem fröccs helyett jeges tea,de így is jó lenne! (megsütöttem a krékeredet,tényleg függőséget okoz!)

Mehike írta...

Nagyon ínycsiklandozó.Még a nyál is összefutott a számban.Évekkel ezelött egy Pesti barátnőm ismertetett meg vele aki sokáig élt Franciaországban.Én pl.bacont raktam bele és póréhagymát

Max írta...

Sajna ez már elfogyott!!
Moha: én mondtam, de sajnos mindenki utána akar nézni:-)
Mehike: én is azzal szerettem volna, de a pórék kritikán aluliak voltak, ezért lett a főző hagyma

Chef Viki írta...

Max, ez istenkirály! Listára tettem!

Nekem jöhet a bor amúgy "töményen" :-D

Éppen Szigetházit sütök :-))

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin