2010. augusztus 25., szerda

Lassan sült paradicsom

Ismétlés a tudás anyja, vagy inkább most van a szezonja? Titty már jó ideje nyaggat, hogy hogy süssek paradicsomos kenyeret. De a tavasszal készített, lassan sült paradicsomunk már elfogyott, így először azt kell készíteni. De akkor most, hiszen a standok roskadoznak a jófajta magyar, zamatos paradicsomoktól.


Elővettem hát a sokszor kipróbált Mediterrán lassan sült paradicsom receptemet. Kell hozzá egy adag szép érett paradicsom. Én most a Lucullus fajtát választottam, mert inkább a húsa kell majd, nem a szaftos leve. Ha mártás alapnak készítjük, akkor használjunk eltevésre alkalmas paradicsomot.


Megmosom alaposan a paradicsomokat, félbevágom, a szárát kikanyarítom. Keresek egy megfelelő méretű tepsit, meglocsolom olívaolajjal, megszórom sóval és őrölt borssal. Belefektetem a paradicsomokat, vágott felével felfelé.


Ismét megsózom, borsozom, és meghintem egy kis cukorral. Szedek egy fél marék friss zöldfűszert,(bazsalikom, kakukkfű, oreganó, rozmaring és borsikafű) apróra vágom, és a paradicsom tetejére hintem. Meglocsolom bőven olajjal, ez fontos, kelleni fog a mártásba.
100-120 c-on sütöm, szárítom 2,5-3 órát, de közben egyszer megfordítom. Ha megsült, még melegen üvegbe töltöm. Töltés közben igazgatom egy villával, hogy a levegő kijöjjön a paradicsomok közül. A zöldfűszeres olajjal felöntöm, ügyelve arra hogy ezzel tartósitjuk. Ha kevés lenne az olajunk, akkor öntsük fel még olyan olajjal, amivel sütöttük. Figyeljünk arra hogy az olaj lepje el teljesen. Zárjuk le az üveget, hagyjuk kihűlni, és hűvös helyen (esetleg hűtőben) pár hétig eláll.

Max

3 megjegyzés:

Ami írta...

Óóó ezt én is tervezem elkészíteni, csak sárga paradicsomból :).Nagyon guszta! :)

Garffyka írta...

Én is tervezem, idén is, mióta megtanultam tőled, minden évben készítek nagy adagot. Ha kihűlve adagolod, akkor szuperül fagyasztható is. Én szoktam jónéhány gerezd fokhagymát is sütni vele.

Bodzás Vendégház írta...

Ezt a receptet viszem:))

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin