Már kapható a piacokon, standokon az ízletes magyar csemegeszőlő, ami jelzi a lassan közeledő nyárvégét. Nem a nyarat szeretném temetni, hiszen most jön az indián nyár, ami nagyon szép tud lenni a tó partján. Inkább kóstoljunk bele a jelen idő ízeibe.
Pontyfilé roston, vajmártással és nyár-végi salátával
Hozzávalók, 4 személyre:
- Vajmártás:
40 gr apróra vágott fehér hagyma
20 gr újhagyma
1 ek olívaolaj
120 gr fagyos vaj
2 ek (ízesített) fehérborecet
1,5 dl száraz, minőségi fehérbor
Só, bors, rozmaring, kakukkfű
- Halhoz:
800 g bőrös pontyfilé
1 tk citrombors
1 ek liszt
2 ek olívaolaj
Só, bors
- Saláta:
1 fej római saláta
2 kemény körte
1 fürt, kb. 300 gr csemegeszőlő
125 gr camembert sajt
2 ek pirított, durvára vágott dió
- Citromos vinagrett öntethez:
6 ek extra szűz olívaolaj
2 ek (zöld) citromlé
1 ek akácméz
Só, bors
Elkészítése:
A halat alaposan megtisztítjuk, leöblítjük, és leszárítjuk. Megszórjuk citromborssal mindkét
oldalát, és szobahőmérsékleten érleljük 30-40 percet.
Elkészítjük a saláta öntetét, had érjen össze. A mézet a citromlével, kevés sóval és frissen
őrölt borssal kikeverjük, majd lassan adagolva hozzáadjuk az olíva olajat.
A salátát alaposan leöblítjük, és lerázzuk. Egy salátástálba tépkedjük. A szőlőszemeket
kettévágjuk, ha van benne mag, azt a kés hegyével kivesszük belőle. Ezt a saláta levelekhez
adjuk. A sajtot akkora kockákra vágjuk, mint a szőlőszemek fele. Ráöntjük a citromos
öntetet, és összekeverjük. A körtét meghámozzuk, a magházát kivágjuk és a sajthoz hasonló
darabokra vágjuk. Ezt is belekeverjük a salátába, és meghintjük a durvára vágott, pirított
dióval. Tegyük félre, hogy az ízek összeérjenek.
A következő lépés a vajmártás elkészítése. A hagymákat az olaj és kevés vaj keverékén, kis
energián puhára fonnyasztom. Ha már üvegesedik, akkor felöntöm a borecettel, és addig
párolom, míg az ecetet elfövi. Ekkor felöntöm a borral, és alaposan beforralom. Közben a
zöldfűszert apróra vágom, és kevés sóval és frissen őrölt borssal a hagymás alaphoz adom.
Az így kapott hagymás alapot átszűröm. A leszűrt levet visszateszem az energiára, és kis
adagokban, hozzáadom a fagyos vajat. Folyamatos keverés mellet besűrítem a mártást. Kevés
tejszínnel a vaj hozzáadása előtt gazdagíthatjuk.
Egy akkora serpenyőt hevítek, amiben elfér a halfilé. Kevés olíva olajat öntök bele. A hal
bőrös felét meghintem kevéske liszttel, és bőrös felével lefelé a forró serpenyőbe helyezem.
Ekkor sózom és borsozom, és keveset forgatva, mindkét oldalát pirosra sütöm.
Egy szép tányérra saláta halmot készítek, erre helyezem a halfilét, és meglocsolom a
mártással.
Jó étvágyat hozzá!
Max
5 megjegyzés:
Nagyon guszta
Na ez valami mesés lehetett!!! Micsoda ízkavalkád!
Nagyot nyelő smiley :-)
Nagyon komoly az étel! Ezt nevezem!
Nem bonyolult, mégis különleges. Régen láttam ennyire ötletes és kifinomult hal ételt. Köszönöm az élményt.
Egyszerű és rafinált. Szeretem az ilyen ötletteli étkeket, pláne, ha pontyból vannak:))
Ahh köszönöm szépen!!!
Azt el is felejtettem írni, hogy egy receptversenyre készült, de csak édesség kellett, ez meg maradt!!
Megjegyzés küldése