2010. szeptember 3., péntek

Vendégváró sajtos ropi

Sajtos ropi. A múlt ízei, egy gyorsan könnyen elkészíthető tésztából. Gyorsan összerakható a tészta, annál gyorsabban csak megenni lehet. Mártogatni, dipekhez vagy fondűhöz, vagy csak úgy. Nos ennyi pozitívum után jöjjön  a negatívum. Mert sajna az is van. Nagyon macerás a felvágása. Mondom ezt én, aki kiadta a vágást bérmunkába:-)
De tényleg, egy derelyevágóval ilyen vékony rudakat, tömegével felvágni. De szerintem megéri. És dolgozom a gyorsabb módszeren, ha meg lesz, azonnal beírom.


A vágási szöszmöszölés miatt, én csak fél adag tésztát csináltam:

- 25 dkg liszt
- 13 dkg vaj/margarin
- 1 dl joghurt
- 10 dkg finomra reszelt, félkemény sajt
- só, bors

Kenéshez:

- 1 tojás sárgája


A lisztet átszitálom, a fagyos vajat össze vágom kis darabokra. A sajtot a legkisebb reszelőn  lereszelem, és a lisztbe keverem. Kicsi só és bors, majd a lisztes keveréket a robotgép késes aprítójába teszem, bele a vajat is. Pár pillanat alatt morzsásra darálom, és hozzá adom a joghurtot. Keverem míg összeáll egy kis gombócba. Kiveszem a tartályból, egy folpackba csomagolom, és a hűtőbe teszem pihenni legalább egy-másfél órát.


A tésztát négy darabra vágom, és abból keskeny csíkokat (mint egy sál) nyújtok. Megkenjük tojással, és egy derelyevágóval vékony csíkokra vágjuk. Érdemes mindjárt a sütőpapíron csinálni, és csak szépen széthúzkodni a csíkokat, ezzel megspóroljuk az átapkolást. Előmelegített sütőben, 170-180 C-on szép pirosra sütjük. Vigyázat hamar megsül, és a vékonyabb végek hamar barnulnak.

Jó étvágyat hozzá!

Max és az inspiráció Dóritól, köszönöm!

6 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Jaj de szuper! Zuram imádja a sajtos ropit :-)

Kiadtam a vágást bérmunkába :-DDD De nem keletkezett szabási hulladék!

Edit (Esc) írta...

Kar hogy nincs kinek kiadjam. Nalunk nincsenek kicsi negerek :DDDDD

Zsiri írta...

Nagyon guszta, kis család ropi-fan, egy borús őszi estén nekiállok :)

jókaja írta...

Elindult a vezérhangya :-)
Nem lehetne húsdarálóba tett, nagylyukú (8-10 mm) tárcsán át gilisztákat kinyomni?
Iparilag is valami hasonló módon készülhet.

Ottis írta...

Egyik téli hideg szombaton elkészítem, nagyon guszta!

Max írta...

Cv! Hajrá, a Zenész imádni fogja, és különben jó kis csapatépítő
Edit: magad uram ha szolgád finnyás!
Zsiri: majd mesélj!!
Jókaja: igen, én is a darálós keksz elvén gondolkoztam
Ottis: ne várj addig!!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin