2011. március 16., szerda

Dióolaj házilag

Csodás ízesítője lehet salátáknak, de illik a sertés sültekhez (de ott óvatosan, csak sütés utáni utóízesítésre), mártásokhoz, levesekhez vagy akár palacsintákhoz. Gazdag telítetlen zsírsavakban, magas az A, B és E vitamin tartalma. Hátránya hogy drága és hamar megromlik, megavasodik és elveszti az aromáját. De ezt a különlegességet, vagyis annak egy egyszerűbb változatát magunk is elkészíthetjük. Jó minőségű, (de nem extra szűz) olívaolaj és növényi olaj (szőlőmag olaj vagy napraforgó olaj) és dió főzetéből előállítható. Én a kevéssé szűrt, krémes, matt verziót szoktam készíteni, amit csak egy sűrű szitán, szűrőn engedek át. Szűrhetjük papír szűrőn is, de itt az anyagban maradhat vissza olaj, amit nem tudunk kicsalogatni, ez a veszteség része. Nem szoktam nagy adagot készíteni, hiszen viszonylag hamar elkészülünk vele, és 2-3 nap alatt teljesen összeérik. Ha most elkészítjük, a hamarosan érkező saláta szezonban már élvezhetjük is.



Hozzávalók:
-          1,5 dl olívaolaj
-          1 dl (szőlőmag) olaj
-          12-14 dkg dió




A diót egy száraz serpenyőben óvatosan pirítsuk meg, majd hűtsük ki alaposan.
Aprítsuk össze a diót, és egy edénybe melegítsük fel az olajjal együtt. Kis lángon hevítsük fel, de vigyázzunk, ne forrjon, inkább csak gyöngyözzön. Folyamatos keverés mellett főzzük így 4-5 percig.



Hagyjuk langyosra hűlni, majd szűrjük át, és tegyük egy tiszta, jól záródó üvegbe. Hűvös, sötét helyen 5-6 hónapig eláll. 
Ami a szűrőben fennmaradt, ne dobjuk ki, használjuk fel például diós kenyérbe.

Egészségünkre!
Max

5 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Max, ez nagyon jól hangzik! Mennyire aprítod fel a diót pirítás után?

Max írta...

Szia Gbsz!

Mivel én ezt most főként kenyérhez csináltam, így 2/3-át apróra daráltam, kávédarálóban, a maradékot meg csak késsel megvágtam, hogy harapható legyen a dió a kenyérben. Különben mehet teljesen apróra.

Nikike87 írta...

Szőlőmag olaj helyett másfajta olaj használható?

Max Gastro írta...

Igen, de jó minőségű olajat használjunk, és ne legyen erős íze, mert elnyomja a dió ízét

Névtelen írta...

Milyen olajat érdemes használni?
Sima napraforgó olaj is jó?

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin