2011. március 27., vasárnap

Narancsos olívaolaj

Készülve a közeledő saláta szezonra, és a dió olaj sikerén felbuzdulva, újabb ízesített olaj készítésébe kezdek. Mikor szembesültem a boltok polcain az ízesített (saláta) olajak árával, és minőségével, megerősítést nyertem. A jelenleg kapható olajak nagy része aromával van ízesítve, nem is kivonattal vagy netán citrus/ narancs olajjal. Tehát olaj készítésre fel!

Ismét a szőlőmag és olíva olaj vegyes használata mellett döntöttem. Kapható olyan jó minőségű, normál olíva olaj, aminek nincs domináns íze. Használhatunk a narancson kívül: citromot, zöld-citromot (lime-ot) és mandarint. Fontos viszont hogy a felhasznált gyümölcs kezeletlen héjú legyen.



Egy közepes narancshoz számítsunk ~ 2 dl olajat. Hámozzuk meg óvatosan a gyümölcsöt, és a fehér, alsó héját mindenhonnan vágjuk le. Csíkozzuk fel vékonyra (gyufaszál). Kis lángon melegítsük az olaj keveréket, és adjuk hozzá a csíkokat. Gyöngyöztetve és folyamatosan kevergetve főzzük legalább 4-5 percet, majd zárjuk el az energiát. Hagyjuk a gyümölcs héját addig az olajban, míg ki nem hűl teljesen, majd szűrjük le. Jól záródó üvegben, napfénytől védett, hűvös helyen 5-6 hónapig eltárolhatjuk.

Salátákhoz, pácoláshoz és majonéz készítésénél is használhatjuk. Sültekhez és pikáns mártásokhoz is jól illik.

Max

4 megjegyzés:

Kati írta...

Én is készitettem citrusos fűszerolajat, igaz csak napraforgó olajból, és a héjakat csak beleáztattam, nem főztem, 3-4 hétig érleltem, nagyon finom lett.Csirkemell pácolásához használtam.

Max írta...

Úgy is jó, de ha összemelegíted, jobban kijönnek az aromák. Próbáld ki így is, tetszeni fog.

Borbély Anita írta...

Ezt én is elkészítem! Köszönöm!

Max írta...

Én most lime-al készítek, és repce olajból lesz.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin