2011. március 25., péntek

Sodrófás rétes

Alapja az élesztő nélküli leveles tészta. Sokan kérdeztétek, hogyan készül. Könnyű tészta, ami nem szárad ki hamar, szerintem könnyebb vele dolgozni. Egyre többször találkozom azzal, hogy az élesztős tészta nem tetszik az emésztő rendszernek. Íme egy alternatíva:

Előnye hogy hamarabb elkészülünk vele, mint ha normál, húzott (házi rétest) készítenénk. Viszont a bolti, gyári rétes tésztánál sokkal finomabb. Ez a tészta jól használható töltött tészta kosárkák (étvágyfalatok, előételek) készítéséhez, vagy mint ebben a receptben is, krémes töltelékkel való felhasználáshoz.



Hozzávalók, 4 db közepes rúdhoz:

-          Élesztő nélküli leveles tészta (két rúd)

Töltelék:

-          3-4 szép alma
-          2 EK vaj/olaj
-          5-6 EK édes morzsa (darált keksz) vagy búzadara
-          3-4 TK (barna) cukor
-          1 tasak vaníliás pudingpor
-          4 dl tej



Elkészítjük a pudingport a megszokott módon, de mivel kevesebb folyadékot használunk, így egy kicsit keményebb krémet kapunk. Fedjük le háztartási fóliával, és hűtsük ki alaposan.



Az almát hámozzuk meg, magházát vágjuk ki, és a reszeljük le vékonyra. A vajat melegítsük meg, és azon pároljuk meg az almát. Kis lángon süssük zsírjára, majd hagyjuk kihűlni. Ha fogunk egy lapos, nagy tányért, és arra kiterítjük, akkor gyorsabban hűl.



Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra. A tésztát nyújtsuk ki, egy rúdból két lapot nyújtsunk. Az elkészített hengert nyújtsuk ki egy nagy lapnak, és azt vágjuk ketté.
Szórjuk meg az édes morzsával, halmozzunk a közepére az almából, és egyenletesen terítsük el. A közepére a kihűlt krémből tegyünk egy csíkot, majd szórjuk meg morzsával.  Hajtsuk be a végét egy kicsit, majd a két oldalát is hajtsuk egymásra.



Tegyük sütőpapírral bélelt sütőlapra, úgy hogy a hajtott fele legyen alul, majd ugyanígy a másik rudat is. Ha többet töltünk be egyszerre, akkor, amit nem sütünk meg azonnal, azt tegyük be a hűtőbe, jót tesz neki a hideg.
Süssük meg a meleg sütőben, 25-30 perc alatt szép pirosra.
Jó étvágyat hozzá!
Max

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Hű nagyon guszta

Kriszta írta...

Szia!!
Én adni szeretnék "Egy jó szót" mivel sokat olvasgatom az oldalad és invitálni Eszter játékába!!
Katt ide!

http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

Max írta...

Köszönöm szépen! És külön köszönöm a "jó szót"!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin