2011. május 28., szombat

Töltött nyúl eleje

Töltött nyúl eleje

Valamiért a nyúl húsnál (de talán ez az állítás igaz a többi húsféleségre is), a fogyasztók a nemes, tiszta, csontozott húsokat kedvelik. Pedig olyan ízes falatok, amiket a csontok mellett, vagy a háton találni, messze felülmúlnak egy száraz melle húsát. Mi ezeket a falatokat csak gondolkozós ételeknek nevezzük, hiszen a fogyasztása közben akár a világ problémáit is meg lehet váltani. Aki gyorsan akar étkezni, annak ezt az ételt nem ajánlom, mert egy darabka tisztességes elfogyasztása, leszopogatása legalább fél órás műveletet jelent. A tölteléket ízlés szerint dúsíthatjuk gombával, májjal, füstölt sonkával. Ha nem tudjuk ilyen szépen előkészíteni a húst, nem gond, töltéskor rögzítsük több helyen hústűvel. Olíva olaj helyett használhatunk dió olajat vagy narancsos olajat.



Hozzávalók, 4 személyre:

-          2 db tisztított, nyúl eleje, egyben
-          2-3 db zsemle
-          2 tojás
-          2-3 dl tej
-           petrezselyem zöldje, Lestyán, tárkony
-          Olíva olaj, (füstölt) só, bors



A zsemlét áztassuk bele a tejbe. Jól nyomkodjuk bele, és hagyjuk, hogy teljesen felszívja a tejet. A zöld-fűszereket aprítsuk össze. Nyulat tisztítsuk meg a hártyáktól, kenjük be finoman olajjal, majd dörzsöljük be alaposan sóval és borssal.



A zsemléket nyomogassuk meg egy kicsit, majd morzsoljuk bele egy keverő tálba. Adjuk hozzá az apróra vágott zöldfűszereket, a tojásokat, kevés sót és borsot és olajat. Dolgozzuk össze, majd formázzunk két hengert belőle. A nyúl elejét terítsük ki (lásd a képen), majd igazgassuk bele a tölteléket az egyik húsra. Fedjük be a másik felével, és pecsenye tűvel rögzítsük.



Kenjünk ki olajjal egy sütőedényt, és a húst fektessük bele, öntsünk alá egy korty vizet. Takarjuk le alufóliával, és tegyük előmelegített sütőbe, 170 C-ra, és süssük 30-35 percet. Vegyük le róla a fóliát, és pirítsuk a kívánt színűre. Tálaláskor adjunk hozzá friss, joghurtos salátát.

Jó étvágyat hozzá!

Max
(fotó: Anyukámtól)
További nyulas receptek:
http://gasztrabbit.blogspot.com/

4 megjegyzés:

Ottis írta...

Kedves Max, guszta a nyulas ételed.Kérhetem, hogy a blogom linkjét írd át az újra :) Köszönöm előre is!

Éva írta...

Nagyon guszta, szívesen megkóstolnám! (Elkészíteni nem hiszem hogy vállalkoznék rá .)

Max írta...

Ottis: köszike, és átírva(-:

Éva: csak annyi hogy ez egy hús, és elkészíted. Nagyon finom a nyúlhús és egészséges is.

morphine írta...

uncsinyuszi

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin