2011. október 15., szombat

Őrségi, kovászolt tökmagos kenyér

Ezt a kenyeret készítettem a Kenyér Világnapjára. Nemrégiben az Őrségben jártunk, egy gasztronómiai rendezvényen vettünk részt, ahol a programnak jelentős része volt a tökre és a tökmagolajra építve. Ezek az emlékek, ízek inspirálták a tökmagos kenyeret.
A két fontos alapanyag a kenyérben a tökmagliszt és az őrségi tökmagolaj. A tökmaglisztet abból a pogácsából készítik, ami a préselés után megmarad. Csodás zöld színe van, és nagyon aromás. Ha nincs tökmaglisztünk, helyette tegyünk pirított, apróra darált tökmagot.
A kenyér egy kovászolt tészta alapból készült, tönkölybúza lisztet és világos rozslisztet használtam hozzá. A kovászt hagytam 10 órát érni, és csak utána dagasztottam be a kenyeret.




Hozzávalók, 2 db veknihez:
Kovászhoz:
-          18 dkg világos rozsliszt
-          18 dkg rétes liszt
-          20 dkg langyos víz
-          5 g friss élesztő
Tésztához:
-          20 dkg sima liszt
-          10 dkg tönkölybúza liszt
-          15 dk langyos víz
-          2 dkg só
-          1 dkg friss élesztő
-          1 tk tökmagliszt vagy ennek megfelelő őrölt tökmag
-          1 tk tökmagolaj
-          2 ek durvára vágott tökmag
-          1 tk búzasikér (elhagyható)
-          1 csipet aszkorbinsav (elhagyható)




A kovászhoz a langyos vízbe morzsolom az élesztőt, majd hozzákeverem az átszitált lisztet. Alaposan összekeverem, lefedem és szobahőmérsékleten hagyom 8-10 órát érni.
A tésztához szükséges liszteket átszitálom, hozzákeverem a sót, a tökmaglisztet, az aszkorbinsavat és a búzasikért. Belekeverem az aprított tökmagot. Az élesztőt belemorzsolom a langyos vízbe, és pár percig hagyom dolgozni.
A lisztekhez adom a kovászt, a tökmagolajat és az élesztős vizet, majd egy puha, rugalmas tésztát dagasztok belőle. Lefedve, langyos helyen hagyom kelni egy-másfél órát. 




Enyhén lisztezett nyújtólapon átgyúrom a megkelt tésztát, kettéveszem és hengert formázok belőle.
Előmelegítem a sütőt 200-220 C-ra. A formákat kibélelem sütőpapírral, belehelyezem a két hengert, majd letakarva pihentetem.
Megspriccelem a tetejét, és a meleg sütőben, 40-45 perc alatt szép pirosra sütöm. Mikor kiveszem, ismét megspriccelem a tetejét, és pár percet hagyom még a formában, utána veszem csak ki.

Jó étvágyat hozzá!

Max 

6 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Csodálatos lett ismét ez a kenyérremek! Gondolom, hogy feldobták az extrák :-)

Max írta...

Köszönöm! Sikerült eltalálni, talán nem tolakodó az íze.

Bianka írta...

Nagyon finom

Max írta...

Köszönöm!

Névtelen írta...

Kedves Max! Nagyon jó ez a recept. Ma én is megsütöttem ezt a kenyeret és nagyon finom lett. Féltem pedig a sok kovásztól, azt hittem, hogy nehéz lesz a kenyér, de ez volt az egyik legjobban sikerült kenyerem, amit eddig sütöttem. Gratulálok, örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra. További jó munkát és jó egészséget kívánok. Üdv. Zsuzsa

Max írta...

Kedves Zsuzsa!
Örülök ha Neked is sikerült Szerintem egy jó állagú kenyér, nálunk nagy kedvenc lett.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin