A tömbházak, lakótelepi konyhák és esküdt, olajban sütés ellenzők részére. De ajánlom „csak úgy” kipróbálásra is, mert nagyon finom. Ellentétben az olajban sütött verzióval, ez még másnap is élvezhető, puha a tésztája. Készült régebben nálunk a sima kemencés fánk, de ez az amerikai verzió, Garffyka inspirációjára lett elkészítve. Arról, hogy miért lyukas az amerikai (rendőr) fánk, már régebben is írtam. De valahogy a praktikusságot leszámítva, az alakja is vonzó a fogyasztó társadalom részére. Az hogy a lyukon bedugott ujjunkról rágcsáljuk le, az még a felnőttek számára is alap. Tésztája a töltött kürtős kalács tésztája, annyit változattam csak, hogy sózott vajat tettem a tésztájába, így plusz só nem került bele. A tésztába tettem szárított citrus héjat, és vanília kivonatot.
Hozzávalók:
Tészta:
60 dkg liszt
2 dl langyos tej
10 dkg puha sózott vaj (vagy sima vaj és ahhoz 2 dkg só)
2 egész tojás
10 dkg cukor
3 dkg élesztő
1 teáskanál vanília kivonat, vagy egy csomag vaníliás cukor
1 evőkanál szárított citromhéj
Máz:
2 evőkanálnyi citromlé
15-20 dkg porcukor
A tészta hozzávalóiból puha lágy tésztát dagasztunk. Letakarva kelesszük 40-50 percet, langyos helyen (pl. 50 °C-ra előmelegített sütőben).
Gyengén lisztezett nyújtólapon, téglalap alakúra nyújtjuk (a szögletesre nyújtáshoz segédlet itt), majd kiszaggatjuk. Ehhez két különböző méretű szaggatót (vagy vékony poharat) használunk. Én most olyat használtam, ami 6 cm-s volt, a belsejét pedig egy 2 cm-s lyukasztóval böktem ki. Átraktam sütőpapírral bélelt sütőlapra, és letakarva pihentettem még. A belsejéből kilyukasztott darabokat nem gyúrtam össze, hanem azt is kisütöttem, mókás mini fánkok keletkeztek.
Előmelegített sütőben, 180 °C-on, szép pirosra sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
A mázazáshoz a porcukrot a citrom levével kikeverjük, és abba mártsuk bele a fánkok tetejét. Tegyük egy rácsra csepegni, de tegyünk alá egy tálcát. Dekorációként színes cukordarával díszíthetjük.
Jó étvágyat hozzá!
Max
5 megjegyzés:
Engem is nagyon megihletett az a post :-) Szupereket lettek a tieid is!!
Nagyon tetszik, hogy nem kell olajba sütni. :)
Biztos hogy kifogom próbálni. Köszi! :)
CV: tudom, a 4. nincs fritu:-)
Okki: próba, és lakmározás
Megsütöttem ma a recepted alapján és alapvetően nagyon finom lett. És akkor itt jön a DE!:)
Nekem valahogy egyáltalán nem lett fánkos. Természetesen nem az olajban sült verzióra gondolok, hanem a már itthon megboldogult Dunkin Donuts féle fánkra számítottam, ha emlékszel rá.. Jó tudom, az valamennyire ipari termék, de olyasmit képzeltem.
Azért nem kell aggódni, már elfogyott és elégedett arcokat láttam.;)
Köszönet és üdv,
Eszter
Eszter! A "donkin donuts" más fajta tészta, ez inkább kemencés fánk. Talán, ha ilyen jól elfogyott, akkor nincs ok aggodalomra:-)
Megjegyzés küldése