2012. február 15., szerda

Mandarinos-balzsamecetes sült cékla saláta

Cékla önmagában egy klasszikus, bár az ecetes salátán és a borscson túl nem nagy a felhasználási köre. Feltűnik még néha csokis sütemények dúsításaként, lekvárokban, csatnikban (chutney-ben) és krémlevesekben. De mi újság a sült céklával? A sütés hatására megváltozik az íze, kisimul, édesebb lesz és megjelenik benne a földes íz is. Nagyon szeretem, főleg ha nem a klasszikus vinaigrette-t, öntetet kapja, hanem egy narancsosat vagy mandarinosat. Mert szereti ám a déli gyümölcsöket a cékla. Nem kell az öntetben tocsognia, elég ha szépen körbevonja olyan csillogósra. Jól illik a sültekhez, a konfitált pulykamájhoz és a kacsazsíros kenyérhez. Ajánljuk a ZöldKampányba is.
Amikor a mandarint kicsavarjuk, és a levén kívül a rostjából is jutna bele, azt ne bánjuk, jó lesz ráharapni evés közben.



Hozzávalók:

6-8 ökölnyi cékla
2-3 teáskanálnyi só
olíva olaj (sima olaj jó hozzá, nem kell extra-szűz)

Az öntethez:

3-4 db mandarin/narancs/vérnarancs
2-3 evőkanál balzsamecet (tokaji aszúból készült jól illik hozzá)
1-2 teáskanálnyi só
őrölt bors
olíva olaj (lehetőleg ne domináns ízű legyen, inkább lágyabb, pl. a narancsos olíva olaj, vagy a dióolaj)




A céklákat mossuk meg alaposan, egy mélyebb sütőedényt béleljünk ki alufóliával. Erre ültessük a céklákat, szórjuk meg sóval és csurgassunk rá az olajból. Nem kell sok, csak éppen csordogáljon le a gumók tetejéről. Fedjük le alufóliával, tegyük be 170 °C-ra a sütőbe, és hagyjuk magára 1,5-2 órára. Nézzük meg egy villával, ha könnyedén beleszalad, akkor már megsült. Vegyük ki, és hagyjuk langyosra hűlni. Hámozzuk meg (érdemes felvenni egy gumi kesztyűt) és vágjuk harapható szeletekre.
Csavarjuk ki a mandarinok levét egy mérőpohárba és öntsük fel ugyanannyi mennyiségű olajjal. Adjuk hozzá a sót és a balzsamecetet, és keverjük jó alaposan össze. Akkor jó, ha egynemű és krémes az állaga. Kóstoljuk meg, és ha kell akkor adjunk hozzá cukrot ha édesebbre szeretnénk, vagy még egy kis ecetet, ha fanyarabbra szeretnénk.
Öntsük rá a langyos céklára az öntetet, keverjük össze és hagyjuk kihűlni. Ha tehetjük egy éjszakát pihentessük, jót tesz neki.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2 megjegyzés:

Anazar írta...

És ott van még a nyers céklalé, a cékla-chips, a húsvéti tormás cékla... ;-))

Max írta...

Tágul a lehetőségek köre:-)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin