2012. február 17., péntek

Vendégposzt: Teknős zsemle

Meg is hoztam a következő vendégposztot, a teknős zsemléket. Ez van, ha a lány egy kicsit unatkozik. Pár napot itthon töltött a torka miatt, rátalált erre a formázásra, és én már csak a képet kaptam a Facebook üzenőfalamra, hogy kérek ilyet?


Igazából nem is a tészta fontos, bár előny, ha puha és rugalmas, hanem a forma. Ez a mennyiségű tészta 6 db, tenyérnyi tekihez elég. Az ehhez használt tésztánk, a pizza tészta, bár ebből készül a zsemle és a kifli is.


Tészta:

64 dkg liszt
32 dkg langyos víz
2 dkg élesztő
2 dkg só
2 dkg cukor
6 evőkanál olaj



Dagasszunk puha tésztát a hozzávalókból, majd letakarva kelesszük 30-40 percet. A megkelt tésztát 12 részre osztjuk, ebből hatot félre teszünk ez lesz a teste. A maradék hatot félbe vesszük, az egyik fele a fej, a másik felet, pedig négy részre, ezek lesznek a lábak. A fejnek félre tett darabokat megformázzuk hengernek, az eleje legyen gömbölyű, a végét lapítsuk le. Ehhez formázzuk hozzá a lábakat, majd a tetejére, a gömbnek megformált testet.


Nyomjuk rá a testet a lábakra, majd vagdossuk be a tetejét mintásra, és kelesszük 20-30 percet. Előmelegített, gőzös sütőben, 180-200 °C-n, 20-25  perc alatt süssük szép pirosra.

Jó étvágyat hozzá!

Kitty és Max

Inspiráció innen, köszönjük.

3 megjegyzés:

Jutka írta...

Nagyon aranyosak!

Garffyka írta...

A Titty-baba féle keksz is egy unatkozása alkalmával született :)
Remek keze van a leányzónak! :)
Vajh kire hasonlít? :D

Max írta...

Köszönjük! Megmondom neki:-) Én sem tudom, honnan ez a "hasonlóság"?

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin