2012. április 12., csütörtök

Gyümölcsös-krémes szelet

Gazdag (sajnos ma már, ilyen tojás árak mellett nem is olcsó), igazi ünnepi sütemény. Érdemes a Franciakrémes tortával egyszerre készíteni, abba kell a fehérje, ebbe pedig a sárgája. A képeken most egy, a Zila formára készült változat látható, de a recept normál formához, 48 szelet süteményről szól.




Hozzávalók:

Omlós tésztalap:

30 dkg sima liszt
1 csipet (citromos) só
1 mokkáskanál sütőpor
18 dkg fagyos vaj
9 dkg porcukor
1 teáskanál vanília kivonat, vagy vaníliás cukor
1 tojás
2 evőkanál málna vagy áfonya lekvár

Krémhez:

3 dkg (18 db) lapzselatin
10 tojássárgája
30 dkg cukor
2 vanília rúd
2 evőkanál vanília pudingpor (főzős)
1 l tej
4-5 dl tejszín

Gyümölcs réteg:

2 nagy szem eper
1 banán
2 kivi
3 db fél barackbefőtt
2-3 evőkanál citromlé
8 dkg porcukor
2 dkg színtelen tortazselé por




A tészta alapanyagaiból omlós tésztát gyúrunk, majd háztartási fóliába csomagolva, hideg helyre tesszük fél órára.
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Enyhén lisztezett nyújtólapon nyújtsuk ki, kb. 30x40 cm-s lapnak, majd sütőpapírral bélelt sütőlapra terítjük. Villával megböködjük, és 15-18 perc alatt megsütjük. A lekvárt megmelegítjük, és a még meleg lapot lekenjük vele.



 A krémhez a zselatinlapokat hideg vízben beáztatjuk. A tojás sárgákat habosra keverjük a cukorral, és a kikapart vanília magokkal, majd hozzá keverjük a pudingport és egy deci tejet. A maradék tejet felforraljuk, apránként a kikevert tojásos alaphoz keverjük, majd kis lángon, folyamatosan kevergetve, sűrűre főzzük. A beáztatott zselatinlapokat adjuk a meleg krémhez, és oldjuk fel benne, majd az edényt állítsuk hideg vízbe, és néha átkeverve, hűtsük ki.


Így néz ki a szögletes formában készült Gyümölcsös-krémes szelet 



A tejszínhabot verjük kemény habbá, majd apránként adjuk hozzá a kihűtött krémhez. A tejszínes-vaníliás krémet kenjük fel a kihűtött omlós alapra. érdemes egy keretet a tészta köré állítani, így a díszítésnél is könnyebb dolgunk lesz a zselézéssel.
A gyümölcsöket megtisztítjuk, és felvágjuk. A porcukrot kikeverjük a porcukorral, és a banán szeleteket azonnal megforgatjuk benne, megakadályozva a barnulását.
Átlós csíkokat képezve kirakjuk a gyümölcs szeletekkel, váltogatva, hogy szép színes legyen. Elkészítjük a tortazselét és ráöntjük a gyümölcsök tetejére, majd óvatosan, hideg helyre tesszük és kidermesztjük. Ha Zila formában készítjük, akkor a korpuszt először apróra vágott gyümölccsel töltsük ki, és arra tegyük a szeletelt gyümölcsöket. Tálaláskor hideg vízbe mártott késsel vágjuk fel kockákra.
Az adagot természetesen felezhetjük is, vagy a tojást kiválthatjuk vaníliás vagy tejszínes pudingporral.

Jó étvágyat hozzá!

Max

Inspiráció: Landra 2004/6

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin