Mári nénje híres Márton napi levese. A megfáradt (gyomrú) újbor
kóstolóknak volt ez a gyógyír, este, de legjobban talán másnap esett. Mári
nénje minden húsos levesébe főzött almát. Hol birsalmát, hol savanykás őszi
almát. Megváltoztatta a leves ízét, valami csodás kémiai hatással, amit talán
senki sem érett, csak annyit tudtunk, a leves az almától finomabb lett. Különös
ízt ad még a hagymába szúrt szegfűszeg is a levesnek.
1/2 kg libaaprólék (szárnyvég, nyak, zúza)
3-4 db liba szárnytő
3 sárgarépa
2 gyökér zöldség
2-3 közepes alma
1 kisebb vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 szem szegfűszeg
5 evőkanál tejföl
2 evőkanál liszt
só, bors
1. A húst megmossuk, a zöldséget és az almát meghámozzuk. Egy fazék
aljába rakjuk a csontosabb húsokat.
2. A zöldséget nagyobb darabokra vágjuk, a vöröshagymát egészben
hagyjuk, és a szegfűszeget beletűzzük. Tegyük a fokhagymával és a zöldségekkel
a fazékba. Az almát vágjuk centis kockákra, így szétfőnek, mire a leves elkészül,
és egy kicsit be is sűrítik. Sózzuk és borsozzuk.
3. Öntsük fel annyi vízzel, ami bőven ellepi, és kis lángon főzzük
70-80 percet. Ha felhabzana, azt egy kanállal szedjük le.
4. Ellenőrizzük, hogy megpuhult a hús. A lisztet keverjük ki a tejföllel
és két-háromkanálnyi vízzel. A forró levesből pár kanállal merjünk a tejfölös
keverékre, és keverjük össze (hő kiegyenlítés), majd lassan csorgatva öntsük a
levesbe. Ezt is keverjük folyamatosan, majd kis lángon forraljuk pár percig.
5. Tálaláskor minden tálkába merjünk hűst és zöldséget is.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a húst a Gusztahús biztosította, köszönjük!
2 megjegyzés:
Erről csak hallottam, enni még nem ettem, na most vittem a receptet, különleges és finom lehet, bár nem tudom mit szól hozzá majd a család, mert annyira konzervatívok az evés tekintetében, hogy csak na:-))))
Mindenben csak a hagyományos jöhet szóba, az újításokat nehezen fogadják, de majd becsempészem:-))))
Biztosan ízleni fog!
Megjegyzés küldése