2013. november 24., vasárnap

Tekert csülök/ csülök tekercs

Az inspiráló eredeti bejegyzés füstölt csülökkel készült, húsvét tájékán. Az azóta többször elkészített csemege, ami a különböző gyári szalámik/húspépek kiváltására tökéletesen megfelel. Ám a füstölt csülkök hamar elfogytak, ki kellett dolgozni az átmeneti megoldást. A megoldás a megbízható hentestől/rokontól beszerzett nyers, hátsó csülök lett. Így több, kisebb formás darabot tudunk készíteni, előre tudunk készülni, és a közelgő ünnepek családi reggeliket is megoldjuk.



2-3 kisebb hátsó csülök
2-3 babérlevél
1 teáskanálnyi egész, színes bors
2-3 teáskanálnyi só
1 kisebb vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma

A tekeréshez:
2-3 evőkanál (házi) mustár
2-3 evőkanál csemege paprika krém
frissen őrölt, színes bors
erős háztartási fólia

A csülköket megmossuk, ha szükséges, kapargassuk meg. Egy nagyobb fazékba helyezzük bele a csülköket, közé a vöröshagymát és a fokhagyma gerezdeket. A szemes borsot és a babért tegyük egy fűszertartóba. Hintsük meg a húst sóval, és öntsük fel hideg vízzel, hogy bőven ellepje.
Kis lángon, lassan, komótosan főzzük 2-3-4 órán át. Nagyon sok függ a hús minőségétől. Ha egy kés hegyét könnyedén bele tudjuk nyomni a húsba, akkor lassan megfőtt a hús. Egy kicsit még főzzük, majd kapcsoljuk le az energiát. Hagyjuk a lében hűlni egy órát, majd óvatosan emeljük ki a léből, és csepegtessük le. Vegyük ki belőle a csontot, és nyissuk szét. Terítsünk le 2-3 rétegben fóliát, erre a szétnyitott húst. A főtt fokhagymát nyomjuk szét egy villával, keverjük ki a mustárral és a paprikakrémmel. 



Őröljünk rá egy kevéske borsot és kenjük be vele a kiterített húsokat. Tekerjük fel jó szorosan a fóliát, az alját kössük meg. A tekercset a megkötött felével alul, állítsuk bele egy mérőhengerbe (vagy üres, tisztított konzerves dobozba). A felső nyitott felébe, óvatosan töltsünk a langyos főző léből. Zárjuk össze a felső részét is, tegyük hideg helyre, és dermesszük ki. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a lé megdermed, előtte kössük meg egy kis zselatinnal.
A kihűlt, megdermedt rudat óvatosan bontsuk ki, és egy éles késsel szeleteljük fel. Ne legyünk csalódottak, ha egy kicsit szétesik (lásd a képen), hiszen egy rusztikus, házi csülök tekercset készítettünk. Puha, friss házi kenyérrel tálaljuk. Zárt edényben, hűtőben 4-5 napig tároljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Max

Inspiráció: Gabojsza
A recepthez a húst a Gusztahús biztosította, köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin