Kicsit már hangolódunk Márton napjára. Azért választottam ezt az ételt, mert jól felhasználhatunk benne másodlagos húsokat, mint például a a szárnytő.
Ünnepi egy tál étel. Keressünk kevésbé savanyú
káposztát hozzá. Pár nappal előtte elkészíthetjük, és mint a káposztás
ételeknél, előnyére válik a pihentetés. Jól illik hozzá a Márton napi újbor. Köretnek adhatunk hozzá puha fehér kenyeret, vagy
zsemlegombócot, de jól illik hozzá a knédli is. Bár a gerslivel összefőzve,
tartalmas egy tál ételt kapunk.
Elkészítési
idő: 85-90 perc.
1 kg savanyú káposzta
30-40 dkg nyers füstölt tarja, vagy comb
4 libacomb
4-6 db liba szárnytő
10 dkg füstölt szalonna
1
fej vöröshagyma
3-4
evőkanál gersli (árpagyöngy)
2-3
evőkanál libazsír
őrölt kömény, só,
őrölt bors.
1. A húsokat
sózzuk és borsozzuk, majd egy nagyobb edényben (~4-5 l) a felhevített zsíron
elősütjük (éppen csak megpirítjuk, párolni nem kell).
2.
Kivesszük a lepirított húst az edényből, takarékra tesszük az energiát, majd a
kockára vágott hagymát és szalonnát üvegesre pároljuk. A hagymás szalonnára
hintünk egy sor káposztát, majd megszórjuk köménnyel.
3. Erre
rakunk 2 szelet füstölt húst, majd újra káposztát, köményt, füstölt húst.
Hintsük közé a gerslit, majd újabb káposzta és füstölt hús réteg. Tegyünk félre
egy adag káposztát.
4 .A
rétegekre ráhelyezzük az előre lesütött húsokat, ha maradt, akkor még tehetünk
közé egy kis füstölt húst. Végül a félretett káposztával fedjük be. Öntsük fel
annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Fedjük le és takarék energián kb. 70-75
percig főzzük.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a húst a Gusztahús biztosította, köszönjük!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése