2013. november 2., szombat

Káposztás libafazék, Márton napjára

Kicsit már hangolódunk Márton napjára. Azért választottam ezt az ételt, mert jól felhasználhatunk benne másodlagos húsokat, mint például a a szárnytő.  
Ünnepi egy tál étel. Keressünk kevésbé savanyú káposztát hozzá. Pár nappal előtte elkészíthetjük, és mint a káposztás ételeknél, előnyére válik a pihentetés. Jól illik hozzá a Márton napi újbor. Köretnek adhatunk hozzá puha fehér kenyeret, vagy zsemlegombócot, de jól illik hozzá a knédli is. Bár a gerslivel összefőzve, tartalmas egy tál ételt kapunk.




Elkészítési idő: 85-90 perc.

1 kg savanyú káposzta
30-40 dkg nyers füstölt tarja, vagy comb
4 libacomb
4-6 db liba szárnytő
10 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
3-4 evőkanál gersli (árpagyöngy)
2-3 evőkanál libazsír
őrölt kömény, só, őrölt bors.

1. A húsokat sózzuk és borsozzuk, majd egy nagyobb edényben (~4-5 l) a felhevített zsíron elősütjük (éppen csak megpirítjuk, párolni nem kell).
2. Kivesszük a lepirított húst az edényből, takarékra tesszük az energiát, majd a kockára vágott hagymát és szalonnát üvegesre pároljuk. A hagymás szalonnára hintünk egy sor káposztát, majd megszórjuk köménnyel.



3. Erre rakunk 2 szelet füstölt húst, majd újra káposztát, köményt, füstölt húst. Hintsük közé a gerslit, majd újabb káposzta és füstölt hús réteg. Tegyünk félre egy adag káposztát.
4 .A rétegekre ráhelyezzük az előre lesütött húsokat, ha maradt, akkor még tehetünk közé egy kis füstölt húst. Végül a félretett káposztával fedjük be. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Fedjük le és takarék energián kb. 70-75 percig főzzük.

Jó étvágyat hozzá!

Max

A recepthez a húst a Gusztahús biztosította, köszönjük!




Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin