Konfitálás: zsírban abálás, alacsony hőfokon, sütés vagy főzés. Régi,
az öregek által sokat használt konyhai technológia. Használták a húsok
tartósítására, vagy a kiszáradásra hajlamos húsok sütésére. Fogyaszthatjuk a
húst közvetlenül a konfitálás után, vagy egy edénybe, tetején zsírréteggel
eltárolhatjuk.
Elkészítéséhez nagy segítséget nyújt egy indukciós főzőlap, ahol a
hőfok beállításával, lefedett edényben egyszerűen elkészíthetjük. Készülhet sütőben
is, egy kisebb sütőedényben, lefedve, 80-100 fokon. Fontos része a receptnek a
sózás. Ha tartósításra készítjük, ne sózzuk meg, mert az sülés közben
nedvességet von ki a húsból a zsírba, és úgy könnyebben megavasodhat.
Hozzávalók:
2 db libacomb
65-75 dkg libazsír
6-7 gerezd fokhagyma
2 ág friss rozmaring
A combokat megmossuk, megtisztítjuk, és alaposan szárazra töröljük. A
zsírt felolvasztjuk, és belehelyezzük a libacombot. Tegyük mellé a megtisztított
fokhagyma gerezdeket és a rozmaring ágakat. Lefedve, 80 fokon süssük 50 percet,
majd emeljük 100 fokra a hőmérsékletet, és süssük 50-55 percet. Sok függ a hús
érettségétől, ellenőrizzük, hogy megpuhult, és ha kell, hagyjuk még 10-15
percet, de a hőfokot vegyük vissza 80 fokra.
Vegyük ki a combokat, csepegtessük le, és pihentessük 10 percet. Húzzuk
le a bőrét, ha nem szeretjük a zsírossága miatt, akkor tegyük félre. A húst
válasszuk le a csontokról, és tépjük szét fél centis darabokra. Tiszta edénybe,
érdemes több kisebb adagba, nyomkodjuk bele a húst. Öntsünk a tetejére az
olvadt zsírból, egy kicsit a kés hegyével mozgassuk meg, hogy a zsír be tudjon
folyni a hús közé. Öntsük fel teljesen zsírral, hagyjuk kihűlni, és utána
tegyük a hűtőbe.
Ha megbontjuk, és nem fogy el egyszerre az összes (ezért is érdemes
több adagban eltenni), akkor melegítsük meg egy kicsit, és olvasszuk a tetejére
vissza a zsírt. Hűtőben, zsírral a tetején 2-3 hónapig eltárolhatjuk. Ne feledjük az újbort megkóstolni, egészségünkre!
Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a húst a Gusztahús biztosította, köszönjük!
2 megjegyzés:
Nem volt kevés a sütési idő ilyen alacsony hőfokon?? Összesen 80 perc 80-100 fokon??
Kedves Mária!
Jogos a kérdés, köszönöm a jelzést, sikerült két számot is elírni. 50-50 perc a helyes, javítottam, köszönöm!
Megjegyzés küldése