Ünnepi meleg desszert, izgalmas tea mártással.
A pudingot érdemes egy nappal előbb elkészíteni, hogy megdermedjen.
A keleti almaleves receptnél meséltem arról, hogy próbáljuk meg a teafüvet fűszerként használni. Az így készült mártás nagyon finom lett, akár egy csirke sülthöz is adhatjuk.
A sült pudinghoz:
½ liter tej
2 tojás
100 g cukor
1 rúd fahéj
1/2 narancs reszelt héja
1/2 citrom reszelt héja
Olaj a sütéshez
A fűszeres teamártáshoz:
2 evőkanál Téli cseresznye teafű
1/2 liter víz
2-3 evőkanál cukor
2 evőkanál frissen facsart citromlé
1 evőkanál frissen facsart narancslé
2 csapott evőkanál étkezési kukorica keményítő
2 dl hideg víz (a keményítőhöz)
Elkészítés:
A sült puding:
Felforraljuk a tejet a fahéjrúddal és reszelt narancs és
citrom héjával. Egy tálban összekeverjük a tojást a cukorral és a kukoricakeményítővel.
Mikor a tej forr, leszűrjük a tojásos keverékbe, folyamatos keverés mellett. Összekeverjük,
és újra visszaöntjük abba a lábosba, amiben előzőleg a tejet főztük.
Folyamatosan kevergetjük, kis lángon és sűrűsödésig főzzük.
Egy tepsi (~25x20 cm-s) alját befedjük háztartási
fóliával és a masszát szétterítjük
benne. Letakarjuk még egy fóliaréteggel és hagyjuk kihűlni először
szobahőmérsékleten, később pedig a hűtőben. Ha kihűlt darabokra vágjuk, és
kisütjük kevés olajban.
Míg hűl a puding,
készítsük el a teamártást.
A vizet felmelegítjük, egy teaszűrőbe tesszük a teafüvet,
és kis lángon főzzük 8-10 percet. Keverjük hozzá a cukrot, a citrom és
narancslét, és vegyük ki a teafű tartót. A keményítőt oldjuk fel a két deci
hideg vízben, majd folyamatos keverés mellett adjuk a tea sziruphoz. Kis
lángon, folyamatosan keverve, sűrítsük be a mártást. Hagyjuk kihűlni, a tetejét
takarjuk le egy háztartási fóliával, így nem bőrösödik a teteje.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a teafüvet a CTF Kft. biztosította,
köszönjük!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése