Márton napjára készülve, közben a Teakalanddal foglalkozva (erről a későbbiekben még ejtek szót), készült ez az egzotikus étel. A füstölt csirkemelltől egy kicsit eltérő módon készült.
Egzotikus, különleges étel, egy kellemes teafű felhasználásával.
Készíthetjük kacsahúsból vagy tömörebb húsú halból, bár akkor érdemes más ízű
teát választani. Most a Téli varázslat nevű teát választottam (hibiszkusz,
alma, csipkebogyóhéj, mazsola, rooibos, szilva, fahéj), szerintem ez jól illik
a libamellhez.
Hozzávalók:
4 db bőrös libamell
4-5 evőkanál téli varázs teakeverék
6 dkg rizs
2 evőkanál barnacukor
só és bors
a mártáshoz:
1 evőkanálnyi libazsír
3 narancs leve
2-3 evőkanál száraz vörösbor
1-2 evőkanál barnacukor
Tálaláshoz zöld saláta keverék
1. Pácoláshoz őröljünk meg két evőkanálnyi tea keveréket. A libamell
bőrös oldalát egy éles késsel óvatosan vagdossuk be. Az őrölt teakeverékkel
dörzsöljük be a húsokat. Lefedve hagyjuk pár órát (akár egy éjszakát is), hideg
helyen pihenni.
2. Készítsük elő a húst, legalább egy órát hagyjuk, szobahőmérsékleten
hagyjuk felengedni. Béleljünk ki egy párolóbetétes edényt (vagy egy olyan
wok-ot, aminek van pároló rácsa és le tudjuk fedni). Béleljük ki 3-4 réteg
alufóliával.
3. Keverjük össze a rizst a cukorral és két evőkanálnyi teakeverékkel.
A húst sózzuk és borsozzuk. Az alufóliára terítsük le a rizses keveréket,
csepegtessünk rá egy evőkanálnyi narancslét. Tegyük a húst a pároló rácsra,
fedjük le és tegyük az edényre.
4. Közepes lángon melegítsük fel az edényt, és 15-18 percig füstöljük a
húst. Ha nem záródik az edény rendesen, alufóliával zárjuk le körben. Zárjuk el
az energiát, és még 10 percet hagyjuk a húst az edényben.
5. Egy serpenyőben melegítsük fel a zsírt. A megfüstölt húst,
oldalanként 2-2 percig pirítsuk meg. Az energiát tekerjük le takarékra, és
öntsük fel a borral (vigyázz, fröcsöghet!), és forraljuk pár percet. Közben a maradék
teafüvet keverjük bele, és adjuk hozzá a cukrot is. Öntsük fel a narancslével,
és pár perc alatt forraljuk össze. Ha megfelelő a sűrűsége, szűrjük le.
6. Éles késsel vágjuk fel a húsokat. Terítsünk a tányérra salátát, arra
a hús szeleteket, és a végén locsoljuk meg a mártással. Tehetünk kis tálkába is
a mártásból a tányér mellé.
Jó étvágyat hozzá!
Max
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése