2014. február 6., csütörtök

Havasi forralt-bor szirup

Készülhet az alap az osztrák ízlésvilág szerint, boros-puncsosra. Ez kicsit gyümölcsösebb, tehetünk bele teafüvet, és felfőzéskor narancs vagy áfonya levet. Főzzünk egy jó adag alap szirupot, és tegyük hűvös helyre, ezután már csak össze kell melegíteni a borral és a gyümölcslével és ízlés szerint pálinkával. Alma és narancslével összemelegítve, alkoholmentes téli italt készíthetünk. Szerencsére a teakalandra kapott teák között találtam bele illő teafüvet.
Még több téli italt ebben az összefoglalóban találsz.


30 dkg barna cukor
1 l (ásvány) víz
2-3 db duci, egész fahéj rúd
2 evőkanálnyi Exquisit teafű
2 evőkanálnyi Téli körte teafű,
vagy 2 db fekete tea filter
1 db gyümölcs tea filter (alma, erdei gyümölcs vagy gyömbéres)
6 szem szegfűszeg
5 szem boróka-tobozbogyó
5-6 szem szegfűbors
2 evőkanálnyi aszalt áfonya
1 evőkanál kandírozott narancshéj (vagy kezeletlen narancs héja, reszelve)
1 teáskanálnyi szárított gyömbér




Vastag falú lábosba tegyük a cukrot, a vizet, a fahéjat, az áfonyát és a narancskockákat. A többi fűszert tegyük teatojásba vagy fűszertartóba, és úgy főzzük meg. Kis lángon melegítsük fel, és főzzük legalább 20 percet.
A főzés végén töltsük tiszta palackokba a szirupot. Tegyünk az üvegekbe a fahéjból, a narancs kockákból és pár szem szegfűszeget, majd dugózzuk le, és az üvegben hagyjuk kihűlni. Ebből a mennyiségből kb. 9 dl szirup jön ki, ezt két-három üvegbe osszuk szét.
Forralt-bor készítése szirupból: egy üveg (~4,5 dl) sziruphoz adjunk egy üveg (7,5 dl) száraz/félszáraz vörös vagy fehérbort és dl narancs vagy áfonyalét, és 0,5 dl (cseresznye) pálinkát. Melegítsük össze, majd, tartsuk melegen a szervírozásig.
Vastag falú bögrékbe szervírozzuk, és egészségünkre!

Egészségünkre!
Max


A recepthez a teafüvet a CTF Kft. biztosította, köszönjük!
Forralt bor fűszerek széles választékban a Max Gastro fűszerek között is, érdeklődni az info(kukac)maxgastro(pont)hu mail címen.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin