Sós ropogtatós, finoman hagymás. Mártogathatjuk, vagy krémleves mellé
adhatjuk. Pár nappal ezelőtt egy bormustrán vettünk részt, ahol az egyik nagy
kedvencemet, a Cserszegi Fűszerest is kóstoltuk a Rádi pincétől. Akkor
gondoltam erre a hagymás rúdra, menyire jól kísérné a fűszeres bort. El is
készült, egy régebbi recept átalakításával.
50 dkg sima liszt (BL55)
24 dkg langyos víz
24 dkg langyos víz
2 dkg friss élesztő
6 dkg olíva olaj
1,5 dkg só
1 teáskanál cukor
6 dkg olíva olaj
1,5 dkg só
1 teáskanál cukor
Ízesítéshez: 3 teáskanálnyi szárított hagyma keverék (metélő-, medve- és
fokhagyma keveréke)
1. A dagasztógép tartályában, langyos vízben feloldjuk a cukrot,
belemorzsoljuk az élesztőt. Pár percet
pihentetjük, addig átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és a szárított hagyma
keveréket.
2. Dolgozzuk össze a hagymás lisztet az élesztős vízzel, és kezdjük el
dagasztani. Mikor tészta felvette az összes folyadékot, akkor adjuk hozzá az
olajat, és dagasszunk belőle, puha, rugalmas tésztát.
3. Letakarjuk, és 30-40 percet hagyjuk pihenni.
4. Melegítsük el a sütőt 230 fokra. Vegyük négy részre a tésztát,
gyúrjuk át, és enyhén lisztezett nyújtólapon, nyújtsuk ki fél centi vastagra. Vágjuk
fel egy görgős tésztavágóval fél centis csíkokra. Ha szeretnénk a tetejére
dekor sót, akkor a felvágás előtt szórjuk meg nagy szemű tengeri sóval, gyengén
nyomjuk bele a nyújtófával, és utána vágjuk fel.
5. Pihentessük 10-15 percet, majd a forró sütőben, süssük szép pirosra,
12-15 perc alatt.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A Kréker
receptem felújított változata.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése