2009. április 18., szombat

Burek/gibanica 2.

"étteremátalakítás" /miner help/

Ahogy ígértem, itt a folytatása a burek készítésnek.
Ez a töltelék már egy kicsit hasonlít a tradicionális ízekre. Egy fetás-joghurtos-friss sajtos egyveleg, sok-sok zöld fűszerrel és olíva olajjal.



Hozzávalók, (egy 25 cm-es, 4 cm mély, kerek formához):

2 cs (8 db-os) réteslap

20-25 dkg feta/krémfehér sajt

20-25 dkg friss sajt (ricotta) vagy sovány túró

1 tubus krémsajt

1-1,5 dl joghurt/főző tejszín

3 tojás

só, bors, olaj

zöldfűszerek: petrezselyem, bazsalikom, medvehagyma (ezek lehetnek szárítottak is)




Kikeverem a tojást a joghurttal, ízesítem, belemorzsolom a fetát, és a ricottát is belekeverem. Ne legyen túl sűrű, mert akkor nem terül el szépen a réteslapon. Nem is kell simára keverni, szépen mutat a tésztában ha csomós a túró és a ricotta. A sóval finoman bánjunk, mert a feta sós lében érlelt, és könnyen lehet tenger ízű az étel.

A tál kibélelése és a töltelék elkészítése ugyanúgy mint az előző burek receptben. Bőségesen olajozzuk, meg fogja hálálni.

Ízesíthetjük: kaporral, mentával, oregánóval, petrezselyemmel de akár pirospaprikával/paprikakrémmel is.

Kíváló borkorcsolya vagy kirándulós étel, jól illik hozzá egy friss (ecetes)saláta.

Jó étvágyat hozzá!

7 megjegyzés:

trinity írta...

Na, ez lenne az én kedvencem:)
A görögöknél reggelire ilyesmit ettünk....

gasztronauta írta...

ha megengeded ezt a kis kiegészítést:

http://gasztronauta.blogter.hu/331362/burek_es_joghurt

gasztronauta írta...

Már látom, elhamarkodott volt az előző kommentem.

Annyit azért megjegyeznék, hogy nem vagyok emberke. És az, aminek a receptjét közreadtad, az egyik sem burek, csak olyan burek-féle, olyan jó lesz "helyette".

Viszont a neten fellelhető receptek közül kétségkívül a használhatóbbak közé tartoznak. Még akkor is, ha semmi közük a burekhoz.

Max írta...

Kedves Gasztronauta!

Ha valami gondot okoz a megszólítás, bocsi javítom, bár az első részben a TanultKollégám jelzővel illettelek, arra elfelejtettél reagálni.

Mint ahogy kifejtettem, sok mindennek nincs közelebbi kapcsolata az ősökkel, de erre már az elején fel is hívtam a figyelmet.

Próbáltam egy olyan receptet közre adni, amit akár vidéken, a sarki közértből beszerezhető anyagokból is el lehet készíteni.

Névtelen írta...

Kedves Max!
Én még Bulgáriában ettem bureket, de az kb 1,5ujjnyi vastag hosszú csíkokban volt feltekerve és kisütve. Vajon ez a töltelék, vagy a másik receptben lévő nem lenne túl híg az ilyen fajta elkészítéshez? Mit javasolsz? Olyan fincsi volt joghurtba mártogatva, harapva megenni. A te módszered sem lehet rossz (jól néz ki a képeken) és biztos macerásabb így megcsinálni,de szerintem megéri...:)) Vélemény?? Kriszti

Max írta...

Kedves Kriszti! A töltelék maradhat, csak hagyd el a joghurtot, így kevésbé lesz híg. Tájegységenként/házanként eltérő a burek, ez az egyszerűbb változat.

Max írta...

Kedves Kriszti! A töltelék maradhat, csak hagyd el a joghurtot, így kevésbé lesz híg. Tájegységenként/házanként eltérő a burek, ez az egyszerűbb változat.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin