2009. április 29., szerda

Korhely leves

étteremátalakítás/miner help/

A másnapos/beteges gyomrok népi gyógyászati ezköze. Kicsit savas, de mégis nyugtató íze sokat javít a helyzeten.
Kicsit készülve a Soma ballagására, illetve az azzal járó megpróbáltatásokra, főztem egy adaggal.



Hozzávalók:

35-40 dkg savanyú káposzta

5-6 dkg füstölt szalonna

1 kis fej vöröshagyma

10-12 dkg parasztkolbász

 kb. 1 l húsalaplé, vagy víz és leveskocka

2-3 ek tejföl

2 ek liszt

só, bors, olaj, fűszerpaprika

petrezselyem zöldje, kömény, babérlevél




A szalonnát felkockázom, és egy kis olajon zsírjára pirítom. A káposztát közben lecsepegtetem, ha nagyon savanyú, akkor hideg vízben egy kicsit leöblítem.
A hagymát apróra vágom, és a szalonnával üvegesre pirítom. A káposztát apróra vágom, és az alaphoz adom.



Kicsit lepirítom, lehúzom a tűzről, és megszórom 1 tk fűszerpaprikával. Felöntöm egy deci vízzel, és tovább dinsztelem. Felengedem a lével, teszek bele 3-4 db babérlevelet, egy kis köményt. Sózom, borsozom, és lassú tűzön főzöm félkeményre a káposztát.
Közben a kolbász héját lehúzom és félkarikákra szeletelem.



Hozzá adom a kolbászt és készre főzöm. Tejfölt a liszttel és egy kis vízzel kikeverem, és behabarom vele a levest. Alaposan kiforralom. Ha savanyúbbnak szeretnénk egy kis ecettel vagy citromlével ízesíthetjük.



Forrón, egy karéj fehérkenyérrel tálaljuk.

1 megjegyzés:

Ancsika írta...

he-he!! Milyen megpróbáltatások lesznek Soma ballagásán? Kiisszátok a vázából a vizet??? :)))
Vidám és szép napot!!!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin