2009. április 19., vasárnap

VKF!XXIV-DALM szelet

Mikor "saját levében" meghirdette a 24. VKF! rangadót, tele voltam ötletekkel. Azóta ezek száma jelentősen csökkent. Az egyik azért, mert az senkit nem érdekel, azt nem tudom hova raktuk, ezt meg már kidobtuk.



A nagy szanálásban ez az egy story maradt benn. A DALM szeletről, és egy kőedény sütőtálról.



Először a sütőtálról pár szó. Nem egy antik, darab, és nem a Mamámtól örököltem, hanem az egyik "gyerekünk". Részt vettem a tervezésében, a gyártás megszervezésében és a "megszületésénél" is jelen voltam.



Szeretjük. Ha lasagne, ha szigetházi, ha diplomata puding, ha sajtosmakaróni akkor mindjárt előkerül. Sok ételd készült benne, megbízható társ a konyhában.



A DALM szelet. DiósAlmásLime-osMákos szelet. Anyukám almás kevert szeletének Andrea napi átirata. Cicaanya imádja a mákos ételeket, és amikor először sütöttük az almás kevertet, akkor kérte, hogy legyen ennek egy mákos verziója is.

Amikor készítettem, jöttek Anyuék, és kicsit módosítottuk a sütést, levettük a légkeverést, így nem száradt ki a tészta.







Hozzávalók:




3 tojás


30 dkg cukor


5 ek darált mák


1 lime


30 dkg reszelt alma


30 dkg liszt


1 cs sütőpor



Tetejére: dió, mandula….










A mákot 5 dkg cukorral ledarálom. Az egész tojásokat habosra keverjük a maradék cukorral, a mákos-cukorral, belereszeljük az almát, és a lime héját. Belecsavarjuk a levét és beleszitáljuk a lisztet, amiben elkevertük a sütőport.

Óvatosan összekeverjük. Sütőpapírral béleljük a tepsit, a papírt egy kicsit megolajozunk, erre öntjük a tésztát.

165 c°-on alsó-felső sütésen 30-35 perc alatt megsütjük.






Sütés közben a lime illata érződik, de igazábol egyik íz sem dominál. Finom lett(volt). Sajna a minőségét nem őrzi meg sokáig, délután sütöttem, de másnap estére csak egy vékony csík maradt belőle. Hmm, lehet hogy párolog??:)

8 megjegyzés:

trinity írta...

Olyan misztikusan hangzott a DALM szelet-és finom is!!Mondom én, mint szintén mákrajongó!:)))
Viszont kérem szépen: hová bújt a kőedény????

max írta...

A tál? ott van középen:)

Köszi, nem néztem előnézetet, és nem raktam fel e képét, és már ki is töröltem, ezért most hajnalban csináltam egyet, és beszrkesztettem.
Köszönöm!

Apropó tál!
Még van nálunk egy tálad!!!

The Chef Viki írta...

Egy edény születésénél bábáskodni, ez is emlék, és milyen klassz! Büszkeséggel eltöltő!

Ez a süti meg tök jól hangzik.. Olyan utazásra is elvihető típusú...

Mian írta...

Igazi "nagymama-sütije". Bizti finom! :))

Garffyka írta...

Max, gratulálok, nagyon jó ízléssel terveztétek a tálat és finomra kevertétek ezt a sütit :-), tetszik az nevel is, egyedi :-)

max írta...

Köszi!

Több edény tervezésében, gyártásában vettem részt, de ez a nagy kedvenc.

trinity írta...

Hú, nagyon klassz tál!!!
Lehet még ilyet kapni valahol?

Apósom meg ha arrajár-vagy netán mi, akkor beugrunk a jénaiért...(Előtte csörgök természetesen! )
Van egy másik, csak az kicsit más alakú, egyenlőre nem annyira hiányzott, de köszi, hogy szóltál!!!

max írta...

Nem ezt már nem gyártják sajna. Hasonlót láttam, de az más anyagból van.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin