2010. november 13., szombat

Kandírozott citrus karikák (gasztroajándék)

Kandírozott citrus karikák

Karikákra vágva, elkészítve és ezután darabolható, kockázható. Ideális a gyümölcs-kenyerekbe,
kalácsokba, bon-bonokba vagy édességekbe. Készíthetjük, citromból, zöld-citromból vagy
narancsból. Ha tudunk bio (kezeletlen héjú) gyümölcsöt venni, akkor könnyű a dolgunk, de ha
nem, akkor alaposan tisztítsuk meg a héját.
Ez egy kicsit másabb kivitel mint a régebben készített, cukrozott változat.


 Hozzávalók:

- 2 nagyobb narancs
- 2 citrom

- 20 dkg méz
- 40 dkg cukor
- 60 dkg víz
- pár csepp vanília kivonat vagy vanília rúd (el is hagyható)
- 1 mk (zöld-citromos) só


 Tisztítsuk meg alaposan a gyümölcsöket, karikázzuk kb. 1 cm-es szeletekre, és magozzuk ki.
A narancsból érdemes magnélküli verziót választani, a citromnál sajnos ez meg kell tenni.
Tegyük fel egy edénybe annyi vízzel ami bőven ellepi. Forraljuk szép lassan fel és főzzük 20
percet, kis energián.
Szűrjük le a gyümölcsöket, öblítsük le hideg vízzel, és tegyük fel újra bő vízben főni, kis
lángon. Ismét forraljuk fel, majd 20 perc csendes rotyogtatás. Szűrés és öblítés és újra főzzük
fel. Összesen háromszor főzzük kis energián, 20 percet.
Ha kész a harmadik főzet, akkor szűrjük le, öblítsük le, és tegyük félre a gyümölcsöt.
Forraljuk fel a vizet, a mézet, a cukrot és a sót. Főzzük a szirupot 5 percet, ebbe tegyük bele a
gyümölcsöt és főzzük egy órán keresztül kis energián.
Zárjuk le az energiát, és hagyjuk a szirupban kihűlni a gyümölcsöt. Ideális ha a főzést este
csináljuk, és egész éjjel hűl a szirupban.
Csepegtessük le alaposan, terítsük ki sütőpapírral takart sütőlapra. Szárítsuk ki meleg helyen
(pl. szekrény teteje, de ha nincs ilyen lehetőségünk, akkor 80-100 C˚-on a sütőben 70-80 perc
alatt. Ilyenkor érdemes egy fakanállal kitámasztani a sütőajtót, hogy ne érje hirtelen nagy hő.)


A keletkezett szirupot ne öntsük ki, mert a hűtőbe eltéve, később kiválóan alkalmas
habcsókok, krémek és sütemények ízesítésére.

A karikákat hagyhatjuk egyben vagy fel is kockázhatjuk, és lefedett üvegben sokáig eláll. A
szárazságát magunk állítjuk be, ha szárazabbat készítünk, azt felhasználás előtt áztassuk be
egy kis időre.

Celofánba vagy egy aranyos kis üveg edénybe csomagolva nagyon szép és ízletes gasztro
ajándékot tudunk készíteni.

Max

9 megjegyzés:

Szemi írta...

Gyönyörű lett!!!

Garffyka írta...

Jajj, imádom, majdnem beleharaptam a képernyőbe!
És önző leszek, fityiszt ajándék, mindmind magamnak, aztán téli estéken a fotel sarkába kuporodva nyalakodni egyenest az üvegből :D (sógornőim nem használnak ilyesmit, ill nem szeretnek sütni, észüleim meg ritkán sütiznek)

Daisy írta...

Nyáron nagyon szerettem a bodzaszörpből kiszedett narancs- és citromkarikákat enni a hűtőből.
Azt hiszem ezt is szeretném enni télen a meleg szobában.
Nagyon tetszik.
Mondd, miért kell a 3x-i főzés?
Nem sok az nekik? Nem fől szét?

Max írta...

Daisy: szeretni fogod, hidd el. felkockázva, egy jó kis csokipudingra szórva, és nyami-nyami. 3X főzés azért kell, hogy a fehér, középső héj keserűségét kifőzöd belőle.

Vali írta...

Ez szuper jó. Már meg is vettem a bio narancsot. Holnap megcsinálom. Köszi a receptet.

Névtelen írta...

Koszonom szepen a receptet. Szuper jo eppen most fozzom a narancskarikakat . Mar alig varom, hogy kiszaritsam oket .

Névtelen írta...

Esetleg lenne egy ugyan ilyen szuper recept narancskarikak szirupban eltevese uvegben pl.telire.Szeretnek fris es jo izu narancskarikakat hasznalni nyaron a narancsszelet tesztara esetleg tortara. Sajnos nyaron mar nem jo a minosege a narancsnak ha csak el nem megyek Olaszorszagba utannuk.😄😄😄😄 Ha valaki segitene egy szuper receptel halas koszonet elore is . 😘🤗

Névtelen írta...

A mezes szirupban lehet e meg egy adagot kifozni? Vagy meg lehet inni szodavizzel mint egy szorpot ?

Max Gastro írta...

Kedves Névtelen!

Azt gondolom, hogy ebben a szirupban is jól ellenne, annyi hogy több szirupot készíteni, hogy teljesen ellepje.
A szirupot nem ajánlom újra felhasználni, hiszen a gyümölcs húsa kioldódott, és az újra főzve megerjedhet.

Max

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin