2010. november 13., szombat

Kandírozott citrus karikák (gasztroajándék)

Kandírozott citrus karikák

Karikákra vágva, elkészítve és ezután darabolható, kockázható. Ideális a gyümölcs-kenyerekbe,
kalácsokba, bon-bonokba vagy édességekbe. Készíthetjük, citromból, zöld-citromból vagy
narancsból. Ha tudunk bio (kezeletlen héjú) gyümölcsöt venni, akkor könnyű a dolgunk, de ha
nem, akkor alaposan tisztítsuk meg a héját.
Ez egy kicsit másabb kivitel mint a régebben készített, cukrozott változat.


 Hozzávalók:

- 2 nagyobb narancs
- 2 citrom

- 20 dkg méz
- 40 dkg cukor
- 60 dkg víz
- pár csepp vanília kivonat vagy vanília rúd (el is hagyható)
- 1 mk (zöld-citromos) só


 Tisztítsuk meg alaposan a gyümölcsöket, karikázzuk kb. 1 cm-es szeletekre, és magozzuk ki.
A narancsból érdemes magnélküli verziót választani, a citromnál sajnos ez meg kell tenni.
Tegyük fel egy edénybe annyi vízzel ami bőven ellepi. Forraljuk szép lassan fel és főzzük 20
percet, kis energián.
Szűrjük le a gyümölcsöket, öblítsük le hideg vízzel, és tegyük fel újra bő vízben főni, kis
lángon. Ismét forraljuk fel, majd 20 perc csendes rotyogtatás. Szűrés és öblítés és újra főzzük
fel. Összesen háromszor főzzük kis energián, 20 percet.
Ha kész a harmadik főzet, akkor szűrjük le, öblítsük le, és tegyük félre a gyümölcsöt.
Forraljuk fel a vizet, a mézet, a cukrot és a sót. Főzzük a szirupot 5 percet, ebbe tegyük bele a
gyümölcsöt és főzzük egy órán keresztül kis energián.
Zárjuk le az energiát, és hagyjuk a szirupban kihűlni a gyümölcsöt. Ideális ha a főzést este
csináljuk, és egész éjjel hűl a szirupban.
Csepegtessük le alaposan, terítsük ki sütőpapírral takart sütőlapra. Szárítsuk ki meleg helyen
(pl. szekrény teteje, de ha nincs ilyen lehetőségünk, akkor 80-100 C˚-on a sütőben 70-80 perc
alatt. Ilyenkor érdemes egy fakanállal kitámasztani a sütőajtót, hogy ne érje hirtelen nagy hő.)


A keletkezett szirupot ne öntsük ki, mert a hűtőbe eltéve, később kiválóan alkalmas
habcsókok, krémek és sütemények ízesítésére.

A karikákat hagyhatjuk egyben vagy fel is kockázhatjuk, és lefedett üvegben sokáig eláll. A
szárazságát magunk állítjuk be, ha szárazabbat készítünk, azt felhasználás előtt áztassuk be
egy kis időre.

Celofánba vagy egy aranyos kis üveg edénybe csomagolva nagyon szép és ízletes gasztro
ajándékot tudunk készíteni.

Max

5 megjegyzés:

szemirámisz írta...

Gyönyörű lett!!!

Garffyka írta...

Jajj, imádom, majdnem beleharaptam a képernyőbe!
És önző leszek, fityiszt ajándék, mindmind magamnak, aztán téli estéken a fotel sarkába kuporodva nyalakodni egyenest az üvegből :D (sógornőim nem használnak ilyesmit, ill nem szeretnek sütni, észüleim meg ritkán sütiznek)

Daisy írta...

Nyáron nagyon szerettem a bodzaszörpből kiszedett narancs- és citromkarikákat enni a hűtőből.
Azt hiszem ezt is szeretném enni télen a meleg szobában.
Nagyon tetszik.
Mondd, miért kell a 3x-i főzés?
Nem sok az nekik? Nem fől szét?

Max írta...

Daisy: szeretni fogod, hidd el. felkockázva, egy jó kis csokipudingra szórva, és nyami-nyami. 3X főzés azért kell, hogy a fehér, középső héj keserűségét kifőzöd belőle.

Vali írta...

Ez szuper jó. Már meg is vettem a bio narancsot. Holnap megcsinálom. Köszi a receptet.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin